От няколко поколения насам производителите на смартфони представят алтернативни версии на флагманите си, които не се различават много от тях, но включват един или няколко интересни, но не особено практични аспекта. Пример е Galaxy S6 Edge, който със сигурност ще реализира по-малко продажби от обикновения Galaxy S6, но всъщност е доста по-интересен за тестване.

В рамките на миналата седмица имах възможността да прекарам няколко дни в компанията на LG G Flex2, наследникът на G Flex. Спокойно мога да заявя, че това е най-готиният смартфон, който няма да си купя, макар едвам да сдържам импулса си. "Готин" е дума, над която мислих по-дълго, отколкото би трябвало. Надявам се да стане ясно защо използвам именно нея в долните видео и текст.

Видео

Дизайн и изработка

G Flex2 изглежда страхотно. Наистина, не ми достигат думи, за да предам впечатленията си. Дизайнът на G Flex2 в никакъв случай не е спокоен или скучен. G Flex2 е рок звезда, устройство, което няма да забравите лесно. Повечето причини да харесвам дизайна не са особено рационални, но не мога да забравя как изглежда този профил. Усещането в ръката е невероятно, лайсните около предния панел са приятно лъскави, а бутоните под камерата са изключително удобни и силно текстурирани, което ги прави лесни за използване още при първото докосване.

Извивката на корпуса все още е демонстрация на технологична мощ. Не забелязвам никакви практически ползи от нея, съдържанието върху дисплея не изглежда много по-различно от всеки друг, усещането в ръката е приятно, но феноменално различно. Извивката е най-приятна по време на разговор, но дори там практическа полза отсъства. Оставям всичко това на страна и давам гласност другото си полукълбо:

"Това е най-готиният смартфон!".

G Flex2 е един от онези рядко срещани странни продукти, които искам да притежавам противно на рационалната си обосновка. Докато е в джоба ми или в друга стая не съм склонен да вярвам, че бих избрал именно него, но докато е в ръката ми, не мога да погледна iPhone-а си по същия начин. Извивката е красива, смела и запомняща се. Смартфонът е като стар американски автомобил: G3 (и G4) би свършил същата работа срещу по-скромна сума, но G Flex2 е… готин. Много готин.

Корпусът на устройството запазва свойствата на предшественика си и може да се огъва под силен натиск, което би трябвало да го предпазва от изпускане. Задният панел е изработен от специална пластмаса, която успях да огъна до заплашителна форма (вижте видеото), а дисплеят е P-OLED. Възстановяващото се покритие на гърба може да се справи с най-леките надрасквания, но, както при G Flex, не залагайте твърде силно на това. Технологията работи най-добре в топли помещения и ще се наложи да изчакате поне половин час, за да видите разлика. Неприятният аспект на покритието е, че винаги се усеща леко лепкаво и е истински магнит за пръстови отпечатъци.

G Flex2 не разполага с физически или капацитивни бутони под дисплея — решение на LG, което продължавам да ценя високо. За съжаление повечето производители на Android смартфони не вярват в концепцията за екранни бутони на Google.

 

Статията продължава на следващата страница.

Хардуер и производителност

От хардуерна гледна точка G Flex2 е най-бързият Android смартфон, който съм използвал. Това е първият смартфон, който използва чип Qualcomm Snapdragon 810. В комбинация с 3 GB RAM, устройството е изключително бързо, но не толкова, колкото би могло да бъде. Повече за това в следващия абзац.

Най-големият проблем на първия G Flex е решен. Похвално е, че дисплеят е по-малък и с по-висока резолюция. 5.5-инчовият P-OLED панел с резолюция от 1920 х 1080 пиксела изглежда невероятно, дори под пряка слънчева светлина. Цветовете не са прекалено наситени, но екипът на LG е добавил настройка за това, стремейки се да удовлетвори повече вкусове. Извивката на екрана кара някои правилни геометрични елементи в Android да изглеждат леко изкривени, но след няколко часа работа свикнах с това.

Камерата не се различава особено от тази на G3. 13MP-овият сензор прави отлични снимки на открито, а оптичната стабилизация помага за по-малко шум при слабо осветление, особено на закрито. Лазерният автофокус е невероятно бърз, при добри условия е практически незабележим. По подразбиране камерата не показва всички настройки, което ми допадна. Достатъчно е да докоснете зоната, върху която искате да фокусирате, за да направите снимка.

Батерията е с капацитет от 3000 mAh и издържа около един ден при средно натоварване, точно колкото всеки друг Android флагман на пазара.

 

Софтуер

Ако можем да определим един аспект на G Flex2, който може да ви разубеди да си го купите, това със сигурност е софтуера. Не ме разбирайте погрешно, устройството работи обидно бързо, а Android Lollipop е една от най-добрите мобилни платформи, създавани някога. За съжаление не мога да кажа същото за добавките на LG. Преобладаващата част от тях не отговарят на дизайн езика на Google (Material Design) — всъщност не са се променили много от времето на KitKat, когато изглеждаха много по на място. В комбинация с Lollipop обаче изглеждат като сблъсък на два свята, усещането за постоянство е слабо. Основният проблем обаче не е естетически. При по-тежки анимации ясно се усеща, че скинът на LG не е перфектно оптимизиран за новата версия на Android. Накратко, по-често имах чувството, че разработките на LG ми пречат, вместо да ми помагат. Всичко това може да се реши с инсталация на чист Android, което би превърнало G Flex2 в един от най-добрите смартфони на пазара.

 Заключение

LG G Flex2 е едно от най-противоречивите устройства, които съм тествал. Въпреки проблемите със софтуера и факта, че надали скоро ще се върна към Android, продължавам да искам да се сдобия с този смартфон и си спомням за времето, прекарано с него, с усмивка. Силно съжалявам, че нямах време да инсталирам чист Android. Комбинацията от индустриалния дизайн на G Flex2, жестовете в Lollipop и изчистените форми на Material Design е, меко казано, футуристична. В идеален свят бих искал да видя G Flex2 или негово подобие като следващия Nexus флагман. Горещо препоръчвам да посетите най-близкия технологичен магазин и да изпробвате G Flex2 сами. Няма да съжалявате.