Вече ви представихме ревюто си на 42-инчовия Philips 7109 и както обещахме, време е за по-малкия 6609. Двата телевизора имат сходни параметри и дизайн, но и няколко ключови различия. Също като 7109, 6609 ни впечатли както с картина и звук, така и с алуминиевата рамка около дисплея, Smart TV функционалността си и, разбира се, двустранната Ambilight технология. Прочетете пълното ни ревю.

Видео

 

Дизайн и изработка

Подобно на повечето нови телевизори на Philips, 6609 има красива алуминиева рамка. В сравнение с тази на 7701, тя е с по-светъл тон, което изглежда отлично в комбинация с бялата пластмаса на гърба на телевизора и дистанционното. Светещото лого под екрана се намира зад прозрачен пластмасов елемент, придаващ допълнителна доза изтънченост на модела.

Специфичната форма на алуминиевата стойка създава усещане за лекота, но не бива да се заблуждавате — 6609 стои напълно стабилно върху нея. Монтажът е бърз и лесен, без значение дали ще използвате телевизора върху стойката в комплекта или на VESA система на стената — нужни са само осем винта, а инструкциите са повече от ясни. Philips използва полуматов панел, което е интересно решение, осигуряващо ярки цветове и отличен контраст при гледане дори в светла стая, но и красив дизайн на изключения телевизор.

 

Статията продължава на следващата страница.

Картина и звук

6609 е разположен в средния клас и има една идея по-ниска цена от 7701, но не бихме определили качеството на картината и звука като по-ниско. За разлика от по-скъпия модел 6609 има панел с нативна честота на опресняване 100 Hz (400 Hz с включен Perfect Motion Flow) и разчита на активна 3D технология. В комплекта идват два чифта очила, работещи със стандартни кръгли батерии. Те са удобни и леки, а бутонът за включване е разположен отгоре, което е умно решение. В случай че ги поставите на лицето си, но сте забравили да ги включите, не се налага да ги свалите, подобно на повечето конкуренти решения. 3D технологията работи отлично и не се наблюдава премигване.

В комбинация с двустранната Ambilight система, повече за която може да прочетете долу, Philips 6609 е невероятен начин за гледане на 3D съдържание. Тествахме режима както с филми, така и с игри и останахме приятно впечатлени. Технологиите Digital Natural Motion и Perfect Motion Rate осигуряват по-плавно движение и подобрена динамика на картината. Може да ги изключите или намалите, ако предпочитате класическото 24-кадрово усещане, но самите ние не го направихме. 40-инчовият 1920 х 1080 дисплей има контраст 350 cd/m2 и поддържа Micro Dimming Pro за по-плътно черно. Звукът има ясно изразени ниски и кристални високи. За постигане на оптимални резултати препоръчваме да калибрирате звука по време на началните настройки, вместо да ги пропускате.

 

Интерфейси

Портовете на Philips 6609 са разположени удобно отзад, като най-често използваните са ориентирани настрани, за да имате по-бърз и лесен достъп. Телевизорът поддържа всички съвременни аналогови и дигитални стандарти. Няма да имате проблем да включите Blu-ray плеър, конзола и други HDMI устройства, тъй като 6609 има три HDMI входа. Налични са и два USB порта за възпроизвеждане на файлове от флашки и външни твърди дискове. Можете да свържете телевизора към интернет чрез Ethernet кабел или чрез вградения Wi-Fi модул.

 

Ambilight

Макар да е по-скоро достъпен, 6609 разполага с пълнофункционална двустранна Ambilight система. Може да използвате автоматичния режим и да оставите софтуера да прецени силата и яркостта на базата на съдържанието на екрана и околната светлина или да се впуснете в подробните настройки, които може да видите във видеото. Задължително изберете цвета на стената зад телевизора, за да получите перфектно Ambilight изживяване.

Диодите могат да се използват и докато телевизорът е изключен, придавайки приятна атмосфера на стаята. Дори да нямате конзола, препоръчваме да намерите начин да изпробвате Ambilight по време на гейминг. Усещането за много по-голям екран е невероятно, особено при динамични заглавия от първо лице. 6609 може да комуникира с осветителната система на Philips Hue по Wi-Fi, разширявайки действието на Ambiligth в цялата стая или дори в целия дом.

 

Статията продължава на следващата страница.

Smart TV функционалност

Бързо натискане на Smart TV бутона на дистанционното ви отвежда към екрана с приложения. Телевизорът идва с разнообразни предварително инсталирани заглавия, но може да сваляте и допълнителни. Най-полезни според нас са Spotify и YouTube. Стандартните клиенти на двете услуги позволяват да слушате стрийминг музика и да гледате видео на невероятния екран, разбира се, в комбинация с Ambilight.

Може да използвате и Facebook и Twitter, но препоръчваме да се възползвате от приложението Philips MyRemote за по-бързо въвеждане на текст. Браузърът е базиран на Opera и работи отлично. Поддържат се някои видео формати. С MeteoNews може да получите подробна прогноза за времето по света (каналът е подходящ за скрийнсейвър, ако не изключвате телевизора си), а Skype клиентът позволява да водите видеоразговори, стига да свържете уеб камера с микрофон.

Похвално е, че Smart TV приложенията на Philips стартират и се превключват бързо. Именно скоростта на работа е сред основните проблеми на повечето умни телевизори днес. Препоръчваме да инсталирате Philips MyRemote (Android и iOS) на своя смартфон или таблет за по-бърз и подробен контрол на телевизора. Приложението има четири основни функции: емулация на дистанционно, изпращане на снимки и видео към екрана на телевизора, преглед на телевизионната програма и изпращане на образа към по-малкия екран.

 

Заключение

Philips 6609 е по-достъпна алтернатива на 7109, която носи всички добри страни на по-големия модел. Самите ние дори предпочитаме активното 3D, макар това да е въпрос на личен избор. Телевизорът може да бъде закупен с 5-годишна гаранция до 15.07. Отличният дизайн, Ambilight и smart функционалността работят отлично заедно за едно по-добро изживяване по време на Световното първенство по футбол в Бразилия.