Samsung Galaxy Beam определено не е първият телефон на пазара, който разполага с вграден пикопроектор. Ако потърсите из Мрежата, ще видите, че той дори има предшественик, който носи същото име, а на източните пазари устройствата с вграден DLP проектор са с една идея повече. Galaxy Beam обаче е първият смартфон с проектор, който си заслужава наистина, тъй като не жертва останалите характеристики. Нещо повече, проекционните възможности наистина работят отлично.

 

 

Видео 

 

 

Дизайн и изработка

Първото нещо, което се забелязва, когато вземете в ръка Samsung Galaxy Beam е жълто-оранжевият кант около корпуса. Той помага телефонът да бъде лесно разпознат, но (поне според нас) го прави твърде младежки изглеждащ – нещо, което не се предполага от възможностите и цената му. Всичко останало в дизайна е наред, но бихме се радвали да видим версия с черен или дори бял кант. 

Оставяйки настрана тази особеност, изработката и дизайнът на Galaxy Beam не са по-различни от тези при повечето актуални смартфони на корейската компания. Погледнат отпред, смартфонът прилича изключително много на Galaxy S II, макар да е с 4-инчов дисплей.  

Отзад дизайнът е доста по-различен – текстурата на пластмасовия гръб е сходна, но не и идентична с тази на Galaxy S II, а дебелината на панела е по-голяма. Като цяло Galaxy Beam се усеща по-солидно в ръката - това отчасти се дължи на по-голямата дебелина, свързана с пикопроектора. Там, където се намира той, устройството има малка издатина, за да може останалата част от корпуса да се запази сравнително тънка. 

Когато махнете сивия заден панел, пред вас ще се разкрие яркожълта пластмаса, която се слива с канта. Макар и да няма практическо приложение, това решение ни допадна. 

Отстрани ще откриете леснодостъпни слотове за SIM и microSD карти, бутон за включване и изключване и друг, който активира проектора. Аудио жакът пък е разположен отляво. 


Дисплей

Както споменахме, въпреки че има проектор, Galaxy Beam си остава наистина добър смартфон с Android, макар и не на нивото на четириядрените предложения със 720p дисплеи, представени на MWC и CES. 

TFT дисплеят е с резолюция 800 х 480 пиксела и има прилични яркост, цветопредаване и контраст. Като цяло дисплеят на Galaxy Beam е точно това, което вероятно очаквате – нито повече, нито по-малко. 


Производителност и софтуер

Смартфонът идва с Android 2.3 Gingerbread и TouchWiz модификацията на Samsung, като се очаква по-късно през годината да бъде пуснат и ъпдейт до Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Това обаче ще отнеме повече време, тъй като софтуерът за проектора трябва да се пренапише, за да може да се интегрира в новата версия на платформата. 

Galaxy Beam работи изключително бързо и през едноседмичния ни тест не наблюдавахме нито един краш или някакво странно поведение. Имайки предвид, че става въпрос за прототип, който не използва финална версия на софтуера, това е страхотно постижение. Макар да не се таргетира като хай енд модел, продуктът разполага с двуядрен процесор и 768 MB RAM памет, което е сравнимо с топ енд моделите от миналата година.  


Камера

Подобно на дисплея, 5-мегапикселовата камера се представя отлично и няма никакви видими дефекти или сериозни недостатъци. В същото време тя не е и отличителна страна на устройството. Максималната поддържана резолюция за снимане на видео е 1280 х 720 (30 кадъра в секунда), налични са и възможности за разпознаване на лица и усмивки. 

Проекторът

Признайте си, че това е абзацът, който наистина очаквахте. Докато всички останали особености на Galaxy Beam са отлични, но и стандартни, DLP модулът е това, което би трябвало да ни впечатли. Успя ли? И още как! 

Вграденият 15-луменов пикопроектор е разположен от горната страна на корпуса и може да бъде активиран с помощта на специалния бутон отдясно или от приложението в менюто на устройството. Част от възможностите му не работеха в нашия прототип, но това със сигурност няма да е така във финалната версия. 

Работи ли все пак проекторът? Има ли смисъл от него, достатъчно ярък ли е? Използваем ли е? Сигурен съм, че си задавате подобни въпроси. Отговорът на всички тях е "Да".

Преди да се докосна до Galaxy Beam, смятах, че наличието на пикопроектор в смартфон е тотално безсмислено, и от логическа гледна точка все още мисля това, но при първото докосване детският режим в мен се събуди и буквално се влюбих във функционалността. Усещането не може и не трябва да бъде описвано. Да държите компактна джаджа, която генерира образ с ширина над един метър и напълно прилично качество, е несравнимо усещане. Един от онези моменти, в които мислено възклицаваме: "Бъдещето е тук!" 

 

По време на теста влязох в спорове с колеги и познати дали има нужда от DLP модул в смартфона и смислено ли е наистина това. Разсъждавайки, си давах негативен отговор, но още по време на първата вечер, прекарана с Galaxy Beam, открих интересни приложения на проектора. Гледах сериали и YouTube на диван, срещу който обикновено няма телевизор или дисплей, браузвах уебстраници с огромен размер, осветявах пътя си из апартамента и дори се опитах да постигна аматьорски 3D мапинг ефект. Във всички случаи удоволствието не е породено от незаменимата практичност, а по-скоро от факта, че… Има ли смисъл от обяснения – гледате качествен образ на стената от телефона си! 

За да се насладите на добро качество, трябва да почакате слънцето да залезе или да затъмните стаята напълно – дори при минимално количество външна светлина ефектът се губи. Забавно е да насочите проектора към отсрещната сграда през нощта – изключително бледият образ на това, което гледате, може да бъде различен сравнително лесно. По този начин гледах последния епизод на EpicMealTime с размер на малък киноекран върху фасадата на отсрещната кооперация – незаменимо изживяване. 

Приложението на проектора включва няколко секции. 

- настройка на фокуса – не работеше в нашата бройка

- включване и изключване

- Quick Pad – позволява да рисувате и посочвате върху екрана, удобно за обучения и презентации

- Ambience Mode – слушайте успокояваща музика и наблюдавайте красиви абстракции на стената си, за да заспите по-лесно 

- Visual Presenter – показва образа от камерата през проектора, същевременно може да правите снимки и видео 

- фенерче – проекторът свети силно в бяло, червено, синьо или зелено. 


Батерия

Ако не използвате проектора (шегуваме се), 2000 mAh батерията на Galaxy Beam издържа между два и четири дни – повече от приемливо за актуален смартфон. Гарантираното от Samsung проекционно време е 3 часа, в зависимост какво точно проектирате и какви процеси работят във фонов режим. Според нашите тестове това изчисление е почти вярно – обикновено остават още няколко процента след изминаването на обявените 180 минути. 

 

Заключение

 

Galaxy Beam е едно от онези революционни устройства, в които броят на ядрата, резолюцията на дисплея и дори дизайнът нямат значение, защото за пореден път в корпуса има вграден проектор! Да, проектор! Ако искате да задоволите гийка в себе си и да се почувствате като дете, на което току-що са подарили невероятна нова играчка, няма как да пропуснете Galaxy Beam.