Практиката е доказала, че когато човек харесва и очаква с нетърпение някой продукт, обикновено той се превръща в хит. Нещо подобно се случи и с Asus Transformer Prime. Новият таблет на компанията беше обявен, демонстриран и обещан на публиката още през октомври 2011 г., появи сe за поръчка онлайн на 19 ноември, а в Европа (България) успяхме да се доберем до него едва в средата на януари 2012 г. Разбира се - в САЩ той беше наличен малко по-рано, но това е една друга тема, за една друга държава...

Признавам - Asus успяха да създадат небивала истерия около продукта си и да накарат стотици хиляди фенове да го очакват, да говорят и пишат за него, да създават форуми и да се водят полемики. И в крайна сметка, когато таблетът стана реалност, всичко бе готово за Негово Величество. Дали очакванията са оправдани или не - ще оставим да прецените, след като прочетете статията.

Предлагаме ви да видите първо видео ревюто, а след това и подробния текст по-надолу. Моля, имайте предвид, че дължината му е 20 минути. Освен това не претендирам за професионално заснемане - използвал съм домашния си DSLR - Nikon D7000, чийто обектив не е предназначен за снимане на видео. Затова на моменти ще забележите разфокусиране, което е причинено от автоматичното следене на обекта от фотоапарата. Надявам се, че това няма да ви причини неудобства.

 

 

Различният дизайн - истина или не?

Естествено започваме от външния облик на продукта, тъй като той е не само първото, което виждате, но и до голяма степен успехът на таблета е заложен именно на него. Концепцията за добрия дизайн, залегнала в „законите на Apple" през годините, е водеща и за Transformer Prime и смело можем да кажем - БРАВО на Asus! Погледнати поотделно, таблетът и прикачващата се към него док клавиатура са завършени, стегнати и „студено красиви". Използван е много метал, както и хитовото Gorilla Glass стъкло за екрана на таблета. Резултатът от тази комбинация е забележителен - ултратънък таблет, един от най-тънките в света за момента, със сравнително ниско тегло от 586 грама, но в същото време с усещане за невероятна здравина. Металът и закаленото стъкло ви гарантират това дотолкова, че дори да се откажете да му купувате специални калъфи и протектори - като мен... В затворено състояние (с добавен док) таблетът представлява нещо като мини, тънка костенурка, която е невероятно красива, компактна, плътна и здрава. Дотолкова, че ако буквално ударите някого по главата, сериозно ще го нараните, повярвайте - усеща се здравината и теглото му.

 

Първо за клавиатурата

Отделена от таблета, тя е безполезна. Прикачвайки я обаче за 2-3 секунди към долната част на таблета (посредством два специални отвора), изведнъж наличието й придобива смисъл. Таблетът се трансформира в ноутбук (няма нужда да ви казвам, че от тук е и името му), получавате възможност не само за бързо писане с физическа клавиатура, но и специални бързи бутони върху нея, допълнителен слот за SD карта, USB порт и най-важното - още една батерия! Интересното е, че включвайки дока, той започва да „снабдява" с електричество таблета, което дори е графично изобразено. Така че, ако например имате само 10% заряд в таблета, можете да включите док клавиатурата, да изчакате известно време, след което да го откачите и ползвате  дозареден, да речем, с още 30%. В скачен вид Prime може да издържи до страхотните 18 часа работа! Разбира се - в специални режими на пестене, но все пак... При ежедневната работа само с таблета аз успях да се убедя в това - наистина той издържа на моите неколкочасови непрестанни „ръчкания", без батерята да се изхаби напълно. И все пак имайте предвид, че това не е „Киндъл" - ще се наложи да го зареждате почти всеки ден, ако се ползва яростно.

Както казах - док клавиатурата разполага освен със стандартни, така и със специфични за Андроид ОС бутони - търсене, Home, Back, бутон за достъп до опциите на дадено приложение, както и редица специални бутони за пускане на Wi-Fi, регулиране на екрана, управление на плейъра и т.н. Дори „стандартните" му бутони са впрегнати да вършат специфични функции, като със стрелките например можете да се придвижвате наляво и надясно към различните екрани. Моделът ,който тествам, е немски и, надявам се, заради това в настройките за док клавиатурата няма избор на български език (има руски, но подредбата е крайно различна и негодна за нас). Надявам се, че във вариантите на клавиатурите за България всичко е наред и дори вероятно ще помоля вносителите за инсталация на BG клавиатурна подредба.

Самото физическо закрепване е много стабилно - след напасването спрямо дупките на таблета се чува щракване и последният е сигурно заключен към док клавиатурата. За да я освободите отново, трябва да дръпнете специален предпазен бутон - хитро и полезно, защото едва ли искате таблетът ви да изпадне някъде на плочките, докато го разнасяте.

Още няколко думи за док клавиатурата и ви оставям на мира. Тя притежава тъчпад, който преобразява пръста ви в курсор на мишка на екрана. На всичко отгоре е и мултитъч, така че можете да извършвате различни действия, които, признавам, все още не съм изпробвал докрай. Разбира се - към USB порта можете да добавите мишка, както направих аз с една безжична Logitech. Беше нужно единствено да поставя Nano USB ресивъра и да изчакам няколко секунди, след което разполагах с пълноценна мишка с ляв и десен бутон, както и работещ скрол бутон - за смяна на екраните или прелистване на страници в офис приложението например.

Като за финал от Asus са помислили и разположили дори мини гумени крачета на дъното на корпуса на дока. Така, веднъж поставен дори на стъкло, той няма да се хлъзга, дращи себе си или повърхността под него. Просто, но полезно.

 

Таблетът

Мозъкът, сърцето или лицето на целия Asus Transformer Prime всъщност е самият таблет. Тепърва той ще се продава и отделно, без док клавиатурата, но аз лично ви препоръчвам да не пестите 150-ина долара и да си вземете и нея. Може би няма да я ползвате често, но тръгнете ли да пътувате, е адски полезна.

Та да се върнем към таблета... Моите лични впечатления от него са, че външно като красота и качество на изработка негов конкурент може да бъде само iPad. Изключително стабилна е изработката му, но за нея говорихме - нека включим дисплея.

Екранът на Asus Transformer Prime използва матрица, подобна на тази на iPad, дори по-добра - IPS+. Това означава, че ще наблюдавате изключително верни цветове (за разлика от някои други технологии на пазара, чиито цветове са пастелни, крещящи и неестествени), ще имате огромен ъгъл на виждане от 178 градуса, а на всичко отгоре знакът плюс подсказва, че на силна дневна светлина можете да включите екстра възможностите му и да усилите подсветката до много сериозна яркост така, че да е видима и навън. От видеото едва ли ще можете да добиете усещането за наблюдение на толкова добър екран (който има и по-висока резолюция от настоящия iPad - 1280 x 720 пиксела). Но ако можете да го пипнете на живо, ще разберете за какво става дума. Икони, текстове и изобщо всичко изглежда много по-гладко и живо в сравнение с таблетите с по-ниска резолюция. Интересно е как ще изглежда новият iPad 3 с обещаните над 2000 пиксела хоризонтална резолюция но... ще трябва да почакаме да го видим.

Якото Gorilla Glass стъкло е не само гаранция за по-голяма издръжливост. То е устойчиво на дребните издрасквания и освен това, ако не се лъжа, притежава специален слой, благодарение на който отпечатъците от пръсти и мръсотия по екрана се чистят много по-лесно. Буквално с едно движение, избърсване с мек памучен плат или микрофибър. Такава кърпичка е приложена и в комплекта на Prime.

Може би доста от вас се интересуват от скоростта на таблета. Е, тя е рекордна засега. Благодарение на използвания 4-ядрен процесор (единственият таблет на пазара в момента с такъв процесор), цялостната работа на операционната система, приложенията, видеото и игрите са страхотно плавни. Ако сте имали опит с по-стари таблети или телефони, би трябвало да забележите разликата. Използваният NVIDIA Tegra 3 процесор е напълно достатъчен за пълноекранно Full HD видео, а дори за таблета вече се правят специални игрови предложения, които изглеждат страхотно (ShadowGun например).

На обратната му страна има отвори за звука и разположения под тях високоговорител. Макар и наистина звуковата система на таблета да е доста добра (Sonic Master), то разположението вдясно в комбинация с недотам голямата мощност води до неприятен ефект - гледайки филм например, звукът се чува винаги „много отдясно", а не както сме свикнали още от „древното стерео" - в средата. Разбира се, ако ползвате слушалки, проблемът отпада.

Една от най-широко рекламираните функции на този таблет бе камерата. Осемте мегапиксела, специалният CMOS сензор и голямата апертура на обектива (F2.0) би трябвало да са гаранция за страхотни снимки. Съдейки по предварителните образци, е така. На практика, разбира се, не успях да постигна невероятно качество на образа - все пак това не е DSLR, а и аз не съм професионален фотограф J. Но за успешно запечатване на „момента" и особено за споделяне на някое събитие мигновено по социалните мрежи тази камера е перфектна. Управлението й е елементарно и удобно. Записът на видео пък е направо чудесен - можете да снимате директно Full HD 1080p видео и да го гледате след това на таблета или на телевизор - свързвайки го с Mini HDMI - to - HDMI кабел.

Разполагате освен със задна, така и с камера разположена отпред (1.2 MP). Когато ползвате Skype например, може да ползвате предната камера, за да виждат „отсреща" хубавото ви лице, докато вие пък гледате тяхното. Тествано е и работи чудесно - изключително удобно е да си лежите и говорите с някой приятел (с видео) по скайп, да можете да станете и идете в другата стая, без да спирате клюките и т.н. Оставям само на вашата фантазия да реши за какво още може да се ползва подобна камера ;).

Приложението Super Note, което е "фабрично" заредено, също не е за изпускане. Аз лично не съм виждал толкова комплексно приложение за записки - ползвам Evernote, календара на Google, както и редица други програми, но тази ми направи силно впечатление. С нея може да се добавя абсолютно всякаква информация, като дори може да пишете бележки на ръка, които автоматично се превръщат в малки буквички (с вашия почерк) и влизат в необходимите редове подобно на тетрадка. Много, много интересно е!

 

Операционната система и приложенията

Още една изключително важна „част" от целия таблет е самата операционна система. За момента Transformer Prime пристига с инсталиран Android Honeycomb (мисля, че беше версия 3.2.1), която си работи чудесно. Ако искате обаче да минете на новия Ice Cream Sandwich, просто ще трябва да изчакате OTA ъпдейта... Или просто да не правите нищо, да ползвате устройството си в някоя Wi-Fi мрежа до момента, в който ви „изплюе" съобщението: There is a firmware update. Do you want to flash it now? Не претендирам за точното цитиране на съобщението, но нещо подобно изскочи пред мен преди 3-4 дни и аз съвестно разреших да се стартира, без да очаквам, че това е самият „сандвич". Както и да е - ъпдейтът е бърз и безпроблемен и поне за момента аз не забелязвам проблеми с толкова дискутираните Wi-Fi и GPS.

 

Толкова дискутираните Wi-Fi и GPS проблеми

Както вече казах - лично аз не срещнах проблеми с безжичната връзка. Наистина на моменти се налага да я спрете и пуснете отново, което може би е свързано със Sleep режима - когато таблетът е заспал и го пуснете отново, е възможно Wi-Fi връзката да не „зацепи" веднага и да се наложи да я спрете и пуснете пак. Подобно нещо ми се случи максимум 2-3 пъти за цяла седмица и определено не е причина за притеснения. С безжичната връзка дори е възможно да свържете таблета да използва мобилната връзка на телефона ви безжично (Wi-Fi Tethering).

Що се отнася до GPS-а, както и Asus казват: This is not a native GPS device. Или в превод - все пак не го купувате, за да го сложите в колата си - за там има предназначени по-сериозни и специализирани устройства. Самият GPS си работи съвсем нормално - при мен успя да „запали" след студен старт (първоначален) за около 2 минути, след което на балкона на жилището ми работеше съвсем нормално. Разбира се - в мига, в който влезеш вътре, връзката прекъсва, но това също е нормално. Имайте предвид и факта, че за тест използвах приложение, предназначено и конфигурирано за друго устройство - HTC Sensation телефон. Следователно графиката на приложението беше представена не на целия екран и дори се учудвам, че приложението работеше успешно.

 

Още за ICS и приложенията

Нека обаче продължим с операционната система. Както аз, така и много други потребители са на мнение, че това е най-добрият, бърз и оптимизиран Андроид до момента. Е, разбира се, има известна несъвместимост с по-стари приложения, но това са отделни случаи. Като цяло впечатлението ми специално с версията на Asus за Prime е добро. Интересно е все пак защо някои от приложенията, вградени от Google, „гърмят" (като Google Maps например), но съм почти убеден, че вината е у мен или в някоя настройка.

Ice Cream Sandwich обаче е де факто бъдещето и освен козметичните външни проблеми (часовник, уиджети, анимации и пр.) тепърва той ще показва възможностите си (пълната поддръжка на многоядрените процесори, управлението на 3D и др.

Market-ът на Google работи страхотно бързо на Asus Transformer Prime. Заслугите вероятно са на бързия процесор и OS, но е удоволствие. Досега нито едно свалено от мен приложение не е дало сигнал, че не може да работи с ICS, но, разбира се, съм убеден, че има и такива.

Няколко думи за предоставените от Asus приложения. За Super Note вече стана дума - супер е!  Определено ви го препоръчвам - разгледайте го. Останалите фирмени софтуерчета също са интересни и, разбира се - обвързани с „облака". MyCloud@vibe предоставя опростен и удобен интерфейс за слушане на музика онлайн - песни, радиостанции, клипове. Аз обърнах повече внимание на MyContent - приложението на Asus, предоставящо 8 гигабайта пространство в „облака", където можете да качвате и организирате ценните за вас данни, както и да ги синхронизирате с други устройства. Изглежда доста добре, пространството също не е малко, особено като знаем по колко предлагат безплатно известните играчи в тази област. Но основният минус, който ме отказа да го използвам, беше може би ключовият фактор - скоростта. Синхронизацията (разбирайте само качването) на 300 MB файлове (два видеоклипа) ми отне повече от 20 минути. Едва ли проблемът е бил в моята интернет връзка - предполагам, че просто е налично ограничение в скоростта на синхронизация с облака на Asus - все пак те не са доставчик на облачни услуги и трябва да внимават с натоварването от трафика. За сравнение това нещо с Dropbox се случва в пъти по-бързо.

 

Моето мнение

 

Минуси

 • Отворите на таблета за прикачване на док станцията са запушени със специални гумички, които се вадят много трудно и можете лесно да ги скъсате
 • При зареждане на таблета по металната повърхност протича лек ток, който се усеща при пипане. Това нещо като че ли обаче е характерно за много от таблетите с метален корпус, защото съм го срещал и при други марки и модели.
 • Зареждането не може да става с обикновен USB кабел - няма наличен Micro USB, а специалният кабел в комплекта е безполезен без адаптера за 220 волта и служи само за трансфер на данни.
 • Звукът е осигурен от едва само един немного мощен високоговорител, който е разположен отдолу и вдясно. В резултат, когато гледате видео или слушате музика, тя винаги идва някак си отстрани и не е много приятно.

 

Плюсове

 • Ултратънък, един от най-тънките на пазара.
 • Страхотен металически дизайн, солидна здрава изработка.
 • Трансформира се бързо в ноутбук.
 • В сглобено състояние може да работи до 18 часа, наистина.
 • Най-бързият таблет в момента на пазара, благодарение на NVIDIA Tegra 3.
 • Много добра камера с апертура F2.0.
 • IPS+ матрица на екрана, която е видима дори на дневна светлина и има отлични ъгли на виждане.
 • Android Ice Cream Sandwich.

 

 

 

Тагове: