Двусимовите телефони определено са нишови продукти, а популярността им е голяма най-вече в развиващите се страни - по обясними причини. Двусимовите смартфони, от своя страна, са буквално еднорози, защото на пазара можем да открием минимално количество от тях. Повечето са китайски, а двойният SIM слот е единственото им предимство, тъй като са буквално неизползваеми за каквото и да е друго. 

С Galaxy Y Duos и Galaxy Y Pro Duos Samsung се опита да предложи устройства, които едновременно имат две SIM карти и са сравнително удобни за използване. Казано накратко - корейците са успели. Ако обаче искате да научите повече - прочетете долното ревю и изгледайте видеото. 

Списък с всички наши заснети видеоревюта ще намерите тук.

 

Видео

 

Дизайн и изработка

Въпреки крайно различните си формфактори, двата смартфона имат почти идентични форма и размери. Самото име на серията, "Y", идва от "youth" ("младост") и дизайнът определено подсказва за това - компактни размери и заоблени линии. За щастие дизайнерите на Samsung не са прекалили с младежкия елемент, както често се случва с подобни продукти. 

Имайки предвид достъпната цена на двата Android смартфона, останах впечатлен от качеството на изработката. Макар да са изработени от пластмаса, устройствата се усещат отлично в ръката и, за разлика от голяма част от продуктите в този ценови клас, не страдат от неприятно поскърцване, което се дължи на несъвършена сглобка. 

Задните капачета на Galaxy Y и Galaxy Y Pro са дори по-дебели от тези на Galaxy S II и Galaxy Nexus (нашето видео - тук). 

Особено впечатлен останах от бутоните за усилване и намаляване на звука, които бяха едни от най-удобните, които съм ползвал досега. Ходът им е мек и имат висок профил.

 

Две SIM карти

Най-важната възможност, която би трябвало да търсите, ако избирате Galaxy Y или Galaxy Y Pro, е възможността за работа с две SIM карти. 

И двете устройства поддържат едновременна работа на двете линии, а за да изберете от коя от тях да направите повикване, трябва да селектирате активната за изходящи повиквания карта от менюто. Удобно е, че корейците са добавили такава възможност в лентата с уведомления - достатъчно е да кликнете на една от двете големи иконки. Все пак, ако имате нужда от по-разширени настройки, например, да деактивирате една от картите, може да направите това в менюто с настройки на устройствата. 

Удобна е възможността за използване на едната SIM карта за достъп до интернет, докато другата има активен разговор

Двусимовата функционалност работи безупречно и при двете устройства. 

Дисплеи

Galaxy Y и Galaxy Y Pro имат идентични дисплеи, но с различна ориентация. Резолюцията им е 320 х 240 (и 240 х 320), което не е особено впечатляващо за 2012 г., но, отново, не забравяйте, че това са изключително достъпни модели. 

Все пак, може да открием известна разлика в екраните на устройствата. Този на Galaxy Y e 3.14-инчов, докато Galaxy Y Pro разполага с 2.6-инчов. Разликата в пикселната гъстота се усеща, но не особено силно. Все пак, детайлността на дисплея на втория модел бе по-висока. От друга страна останах с впечатление, че дисплеят на модела без клавиатура и малко по-ярък и контрастен, но не мога да застана напълно зад това твърдение, защото според мои колеги по-скоро си въобразявам.

Имайте предвид, че поради малките размери на дисплея на Galaxy Y Pro, Samsung е решила да премахне поддръжката за мултитъч. Възможно е хардуерно тя да е налична и дори някои приложения да може да се възползват от нея, но аз не успях да открия такова. Разпъването на страници в браузъра и т.н. не работят.  

Имайки предвид цените на двете устройства, дисплеите им са повече от добри

 

Софтуер и удобство при работа

Galaxy Y и Galaxy Y Pro използват Android 2.3 и интерфейсния скин TouchWiz на Samsung, с който със сигурност сте запознати, ако сте използвали Android продукт на компанията. Ако пък не сте - не забравяйте да изгледате горното видео, а и ревюто ни на Galaxy Note (имаме видео и за него), който също използва TouchWiz. 

823MHz процесор и 384 MB RAM памет осигуряват плавна работа и на двете устройства, макар, поне според нашите тестове, Galaxy Y да се държа значително по-добре от Galaxy Y Pro. Първото устройство се включваше значително по-бързо, както може да видите в горното видео, работеше и значително по-плавно. Скролването в по-дълги списъци бе идеално плавно при модела без клавиатура, докато QWERTY моделът често реагираше странно на докосванията ми. Последното прозвуча особено. 

Възможно е обаче да става въпрос за проблем с нашата бройка, защото устройствата, които тествах, не бяха във финалния си комплект и е възможно да използват предварителна версия на софтуера

 

Galaxy Y Pro - клавиатура и тъчпад

Определено Galaxy Y Pro е по-интересното устройство. Освен QWERTY клавиатура, то разполага и с тъчпад, който в началото може да помислите за джойстик. 

Клавиатурата на устройството е изненадващо удобна. Казано честно, отдавна съм отвикнал да пиша на хардуерна клавиатура, особено в портретен форм фактор. Най-често имам интеракция с устройства на RIM, които са известни с невероятно удобните си клавиатури, но тази на Galaxy Y Pro също успя да ме впечатли. Макар да е малко по-твърда, отколкото бих искал, след няколко часа с нея свикнах да пиша със завидна скорост. Въпреки това, след пет години сензорни клавиатури, чувството бе по-скоро странно и самият аз не съм сигурен дали хардуерните клавиатури имат предимство преди софтуерните, особено имайки предвид всички техни оптимизации и променящия се техен изглед. Това обаче е съвсем друга тема. 

Смятах, че изобщо няма да използвам тъчпада - все пак дисплеят е сензорен. Оказа се, че в доста случаи навигацията с малкия сензорен елемент е по-удобна, отколкото с дисплея, основно по ергономични причини. Ако имате по-малки ръце, не е изключено да се наложи да протегнете палеца си малко повече, за да достигнете до дадена област. В същото време тъчпадът се намира в най-удобната част на смартфона. 

Използвах го най-често, когато въвеждам или обработвам текст. Навигацията из менютата на Android с негова помощ е възможна, но по-скоро безсмислена. 

 

Камери

И двете устройства имат идентични камери - 3.2MP, без светкавица. Снимат видео с резолюцията на дисплея и 24 кадъра в секунда. Качеството е прилично и снимките и видеата изглеждат добре на дисплеите на устройствата, но при качване в интернет и преглеждане на по-голям монитор на са особено впечатляващи. 

Интерфейсът е удобен и има по-разширени настройки, а с Galaxy Y Pro може да снимате с докосване на тъчпада. 

Имайте предвид, че не може да правите снимки или видео, без да сте поставили карти памет в устройствата.

 

Samsung Galaxy Y и Galaxy Y Prо са страхотни смартфони. Защо? Защото успяват да съчетаят едновременната работа на две SIM карти с прилични смартфони с Android, при това до степен, която никой производител не е успял да реализира досега. 

Ако имате нужда от двусимов смартфон, който същевременно не е неприятен за използване и с ограничена функционалност, горещо препоръчвам Galaxy Y и Galaxy Y Pro. 

 

Тагове: