Първото, което трябва да знаем за OLED телевизорите, е, че те са основани на много по-различна технология спрямо моделите с LED подсветка. Това важи за всички OLED решения, независимо кой е производителят им. Тази година обаче само една от водещите компании – LG Electronics – ясно изразено акцентира в портфолиото си на такива телевизори. Доскоро и другата южнокорейска корпорация работеше усилено в това направление, но по неясни засега причини Samsung като че ли се оттегли (без напълно да се отказва от разработки на OLED панели), като сега наистина LG са като пълновластни царе в този сегмент.

И ето защо е интересно в края на годината да обобщим най-значимите им постижения в област, не без основания смятана за „бъдещето на телевизорите“. Започваме с по-общите неща, валидни за всички OLED модели, като по-нататък ще обърнем внимание и на специфичното, вложено от LG и техните инженери.

Що за чудо са Self-lighting пикселите

Повечето телевизори, включително новите с LED технология, се нуждаят от подсветка, иначе не биха излъчвали светлина. Причината за това е, че отделните пиксели не излъчват собствена светлина. На практика червените (R), зелените (G) и сините (B) подпиксели просто „оцветяват“ (или по-точно „разслояват“) бялата светлина от LED подсветката, което в крайна сметка образува пъстрата картина на екрана.

При OLED телевизорите няма никаква подсветка под пикселите. Както подсказва самото име, дадено от LG на технологията Self-lighting pixels, самите пиксели светят – при това винаги с необходимата им яркост и в точната цветова гама. От този прост факт следва цяла плеяда от ползи за моделите, възползващи се от него.

Какви са ползите от тази технология

Всички знаем, че въвеждането на LED подсветките преди няколко години, позволи значително намаляване на дебелината на телевизорите. Премахването на необходимостта от каквато и да било подсветка пък води до още по-значително изтъняване – теоретично един OLED панел може да бъде с дебелината на лист хартия за принтер. Друг е въпросът дали това е практично.

LG по страхотен начин са намерили баланса в дизайна – новите им панели са с профила на смартфон или дори по-тънки! Това е постижение, за което достатъчно красноречиво свидетелстват наградите Red Dot в тази категория.

Като изключим това с престижните отличия, Self-lighting пикселите вкъщност имат пряко отношение към качеството на картината. При LED телевизорите се смята за огромен плюс, ако подсветката може да се разделя на максимално много зони, способни на автономно затъмняване. Обикновено това се нарича Local Dimming и просветените потребители знаят, че могат да очакват по-добър контраст и по-наситено черно от конвенционалните LED модел.

E, вероятно вече се досещате, че, щом всеки пиксел при OLED панелите е „сам за себе си“, можем да говорим за...

Pixel Dimming и най-наситеното черно

Достатъчно е пикселът да се изключи и става напълно черен. А точно до него, ако е необходимо от картината, би могъл да бъде най-яркият пиксел в сцената. Градациите между най-черното черно и най-бялото бяло се нарича контрастно съотношение, което при OLED-овете е толкова високо, че е непостижимо дори при върховите LED решения.

LG обаче имат един допълнителен скрит коз. Това е четвъртия бял подпиксел към стандартните три от гамата RGB. Белият пиксел увеличава яркостта и допълнително повишава контраста.

Забравете „херците“ в опресняването на картината

При LED телевизорите скоростта на опресняване на образите върху екрана се измерва в херцове (Hz). Конвенционалните модели работят на 60-100Hz, докато тези, поддържащи стереоскопична 3D мултимедия, се справят и два пъти по-бързо. Като цяло обаче рекламните увещания за херцове над 400, 800 и дори 1000 се отнасят за подобрения на картината чрез алгоритми, а не за реални херцове.

Както и да е, всичко това няма отношение към OLED технологията – отново поради простата причина, че там нямаме подсветка и всеки пиксел може да се включва, да се изключва и да променя яркостта и цвета си със скоростта, която е нужна според текущото цифрово съдържание. Говорим за скорости от порядъка на частици от милисекундата!

Ами как стоят нещата при звука...

Тазгодишните 4K OLED телевизорите на LG идват с високоговорители, съвместно разработени с Harman/Kardon – една достатъчно популярна и уважавана марка сред аудиофилите. Намирам за глупаво да описвам звук с някакви превзети с уперлативи. Клеймото за качество на Harman/Kardon гарантира, че е извлечен максимумът и че първокласните 4K OLED изображения са в компанията на пропорционално завладяващ мощен и чист звук.

И накрая, още една крачка към поумняването

Всички OLED модели на компанията са базирани на операционната система webOS 2.0. Собствената смарт платформа на LG намери верни почитатели още с първото си издание, затова тук можем да отчетем закономерно развитие на нещо, което не се нуждае от поправяне. Потребителският интерфейс е подобрен графично и са добавени нови функции.

Например webOS 2.0 прави управлението на умен телевизор по-опростено, по-лесно и по-интуитивно. Значително е намалено времето за зареждане и вече имате възможност да персонализирате менютата в стартовата лента.

В българската търговска мрежа могат да се намерят моделите OLED телевизори на LG от сериите ЕА970, ЕА980 и ЕC930. Специално ЕC930 е ценово балансирана серия, включваща най-новото и най-доброто от компанията.