Напредъкът на ИИ (изкуствен интелект) е повече от очевиден за всички, но не всички разработчици се опитват да решават дълбокомислени, общочовешки проблеми с него. Понякога просто ти трябва робот, който знае как да вдига предмети. Може да звучи елементарно, но да обучиш изкуствен интелект в робо-тяло как да се наведе, да обвие пръсти и да вдигне нагоре нещо от земята не е толкова лесно, колкото звучи. Учени от университета Бъркли, Калифорния, са обучили ИИ да прави точно това, но по-интересното е, че обучението е постигнато изцяло във виртуална среда.

За целта е създадена система за дълбоко обучение на облачен принцип, където са качени над хиляда обекта, които изкуственият интелект получава като данни – форма, визия и др. Пак в облака е показано как става и захващането. След това ИИ системата е тествана чрез истински, физически обекти, които не са били включени в предварителните данни в облака. Роботът е успял да разпознае и вдигне 98% от поставените пред него предмети дори при условие, че не ги е познавал отпреди това.

Учените планират да публикуват официално данните от изследването си. Те смятат, че така ще помогнат на много хора, които се надяват сами да обучават роботите си, да усвоят метод за това. Обучението на ИИ само във виртуална среда и прехвърлянето на тези знания във физическия свят определено е важна крачка напред и иновативен начин за развиване на подобни системи.