Личности като Стивън Хокинг и Илон Мъск вече ни предупредиха за опасностите, които възходът на изкуствения интелект крие, и затова вероятно е добра идея да погледнем и потенциалните опасности, които тази нова технологична революция може да донесе, пише Digital Spy.

Ето защо Google представи специален доклад, наречен Concrete Problems in AI Safety, в който се описват някои от проблемите и предизвикателствата, които могат да възникнат от нашите роботизирани придружители. За разлика от някои драстични сценарии, които сме чували, страховете в доклада са относително дребни и са свързани с практични въпроси като адаптация, техническа поддръжка и обезопасяване.

Роботите ще се учат по същия начин, както правят това AI алгоритмите - с повторение на съществуващи и изследване на нови фактори. За разлика от софтуера обаче робот, който се опитва да извършва нови дейности, би могъл да навреди неволно на човек. От петте главни теми на загриженост избягването на подобни негативни ефекти е на първо място. За да бъдат предотвратени те, експертите са категорични, че нежеланите промени в дейността на роботите трябва да бъдат наказани, но в същото време машините трябва да имат и място за изучаване на нови неща.

Така например, ако робот има за задача да почисти дома, но реши, че е по-лесно да разруши някоя стена, за да се придвижва по-бързо в изпълнение на задачата, той трябва да бъде наказан, твърдят специалистите на Google.

Виж още: Новият робот на Boston Dynamics може да мие чиниите ви