Пет от най-големите технологични компании в света стартираха сътрудничество, за да помогнат на обществото да разбере предимствата на изкуствения интелект. В началото на септември The New York Times съобщи, че Google, Facebook, Microsoft, IBM и Amazon са имали среща , за да обсъдят проекта, свързан с изкуствения интелект. Сега тяхното сътрудничество е официално наречено Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society.

Partnership on AI ще подкрепя свързаните с него научни изследвания и ще препоръчва най-добрите практики, ще подкрепя прозрачността и неприкосновеността на личния живот.

Проектът има за цел да създаде отворена платформа, с която изследователите и големите играчи в индустрията да могат да комуникират.

В уебсайта на инициативата компаниите обясняват своя принцип:

"Ние вярваме, че изкуственият интелект е многообещаващ за повишаване на качеството на живот на хората и може да помогне на човечеството във важни глобални предизвикателства, като изменението на климата, глада, неравенството, здравето и образованието."

Всички пет компании основатели имат огромни AI проекти. IBM има Watson, Google има DeepMind, Amazon има Alexa, Microsoft има Cortana, а Facebook зависи от изкуствения интелект за много от своите функции, включително разпознаването на лица и за News Feed-а.

Планира се да се поканят повече компании и организации с нестопанска цел от цял свят, за да бъдат част от усилието.

 

Прочетете и това: Panasonic демонстрира огъващи се литиево-йонни батерии