Специалисти от Австралийския национален университет са установили, че яденето на бърза храна, включително  пици, банички, хамбургери и др., допринася за преждевременното остаряване на мозъка.

Учените са анализирли резултатите от 200 проучвания, които са тествали връзката между здравето на мозъка, стареенето и факторите на околната среда. Според експертите, открити са сериозни доказателства, че нездравословната диета и липсата на физическа активност за дълго време увеличават риска от развитие на диабет тип 2 и също така нарушават когнитивната функция, причинявайки деменция и атрофия на мозъка.

Невродегенерацията може да започне много по-рано от обичайното и да е необратима, ако човек вече е достигнал средна възраст. Ето защо, препоръките, насочени към намаляване на риска от деменция сред 60-годишните, на практика са безполезни. Учените призовават да започнем да се храним здравословно възможно най-скоро.

Смята се, че около 30% от възрастното население на света страда от наднормено тегло или затлъстяване, а повече от 10% ще страдат от диабет тип 2 до 2030 година.

Вижте още: Най-печелившият бизнес на Uber - доставките на храна

Тагове: