Хакването на човешкия мозък ще бъде реалност съвсем скоро благодарение на стартъпа Neuralink, собственост на иноватора Илон Мъск. Продуктите, дело на компанията, ще бъдат демонстрирани съвсем скоро - на 28 август.


В неделя компютърният учен Остин Хауърд попита в Туитър предприемача дали един ден ще можем да слушаме музика чрез разработвания имплант – с други думи да усещаме звуците директно в мозъка си, без нуждата от слушалки. Мъск отговори с простичкия отговор “Да”.
Реално не се знае какво точно разработват в Neuralink.Цялата налична информация е базирана на презентация от 2019 година, в която компанията демонстрира устройство, което се свързва с мозъка чрез дупки, пробити в черепа с помощта на точни лазери.
Според Мъск в началото приложението на устройството ще е насочено към възстановяването на невронните връзки при хора, страдащи от дегенеративни болести, като например Паркинсон.
Но той не спира дотук, като в разговор с друг потребител споделя, че устройството ще може да стимулира производството на окситоцин, серотонин и други химикали в човешкия организъм.
Какво бъдеще очаква човечеството според Илон Мъск, ще разберем съвсем скоро.

Снимки: Neuralink; Youtube