Според изчисленията на група китайски учени има възможност за съществуването на нов и необикновен вариант на графена, атомите на който образуват мрежа от неправилни петоъгълници. Пента-графенът, както изследователите предлагат да бъде наречен, представлява отново структура с дебелина от един атом, но притежава ред преимущества пред своите стандартни роднини.

 

В обикновения графен атомите образуват мрежа от правилни шестоъгълници. Пента-графенът от своя страна би трябвало да бъде достатъчно стабилен, като здравината му според прогнозите ще превишава тази на обикновения графен. Освен това пента-графенът трябва да издържа на високи температури до 730 градуса по Целзий и да е естествен полупроводник. Обикновеният графен е проводник и направата на полупроводници от него е трудна задача.

Още една интересна особеност на новия тип графен е неговата принадлежност към т.нар. аuxetics - материали, които при разтягане се разширяват перпендикулярно на направлението на силата на опън. Пента-графенът ще може да се разширява и в двете направления.

 

Един от авторите на изследването – Куен Вон от Пекинския университет, смята че тези необикновени свойства на пента-графена ще позволят той да получи широко приложение в различни области – от електронните схеми до бронежилетките, както и в наноелектрониката, биоматериалите и космическите технологии. За съжаление новият материал засега съществува само на теория, като групата учени търси подходящи партньори, които да им помогнат за получаването му в лабораториите.