Американски учени, работещи в университета Дюк, САЩ разработиха фото камера с най-високата разделителна способност, позната досега. Резолюцията с която може да снима това странно нещо, което виждате на кадъра е около 1 гигапиксел (приблизително 1 милиард пиксела). А сега си представете колко мегабайта ще бъде една такава снимка... Ами 80 гигапикселовата, която е разположена тук?

 

Гигапикселната фотокамера е наречена AWARE-2. Тя представлява изключително странна конструкция, подобна на пчелна пита, но със сферична форма. Последната е такава, заради използването на сферична леща, в комплект с която са разположени матриците от 98 цифрови фотоапарата с разделителна способност 14 мегапиксела. Лещите и електрониката се охлаждат със специално разработена за целта система и въпреки това цялата апаратура е със сравнително компактни размери - 75x75x50 см. 

 

Всъщност американският екип учени работи с подкрепата на Министерството на отбраната на САЩ, които очевидно имат интерес от подобни разработки за... секретни цели разбира се. Военните финансират проекта, като разбира се сумата от вложените пари не се съобщава, въпреки че се говори за порядък от около 100 000 долара.

 

Благодарение на своята странна форма AWARE-2 може да създава висококачествени панорамни изображения с фокусиране на различни обекти, заради множеството отделни сензори. Ъгълът на виждане на сензорите е до 120 градуса хоризонтално и 50 градуса вертикално, а след всеки направен кадър се налага около 20 секундна обработка на кадъра от вградената електроника.