Всички сме чували за деца, които надскачат общоприетите норми още от ранна детска възраст. Най-често не забелязваме тяхното присъствие, но научаваме за техните постижения в най-точния момент. Със сигурност не е лесно тези таланти да бъдат открити, но Илон Мъск явно е имал добър съветник, защото е открил потенциал не в кой да е, а в един 14-годишен младеж. Миналата седмица Кайран Куази написа в LinkedIn: "Ще се присъединя към най-готината компания на планетата като софтуерен инженер в инженерния екип на Starlink. Една от редките компании, които не използват възрастта ми като произволен и остарял показател за зрялост и способности".
Постът е публикуван малко преди дипломирането му в инженерния факултет на университета "Санта Клара", с което става най-младият човек, направил това, съобщава The Seattle Times. Според доклада той планира да се премести от Плезънтън, Калифорния, заедно с майка си, за да започне работа в SpaceX в Редмънд, Вашингтон. 
Необикновеното пътешествие на Куази започва на 2-годишна възраст, когато той може да говори с цели изречения. В детската градина той вече разказва на други деца и учители за новините, които е чул по радиото, според Los Angeles Times. 
След като в трети клас, на 9-годишна възраст, открива, че училищната му работа не е достатъчно предизвикателна, родителите му помагат да се запише в общински колеж в Калифорния, според доклада. 
"Чувствах, че уча на нивото, на което ми е писано да уча", казва той пред LA Times. 
Същата година той е поставен в 99.9-ия персентил на общото население при тест за интелигентност, съобщава семейството му пред списание BrainGain. 


Няколко месеца по-късно Куази получава стаж като сътрудник в лабораторията на Intel за изследване на изкуствения интелект, а на 11-годишна възраст се прехвърля в университета в Санта Клара, за да изучава компютърни науки и инженерство. 
Миналата година той прекарва четири месеца като стажант по машинно обучение във фирмата за кибернетично разузнаване Blackbird.AI, според профила му в LinkedIn. Според профила му той е помогнал за разработването на "конвейер за статистическо обучение за откриване на аномалии", който да сигнализира дали съдържанието в социалните медии е било манипулирано. 
Куази разказва пред ABC7 News: "Мисля, че има общоприето мислене, че съм пропуснал детството, но не мисля, че това е вярно. Мисля, че отново този начин на мислене би ме накарал да завърша средно училище сега". 
Изглежда, че той вече е постигнал една амбиция, като е получил работата в Starlink. "Мечтата ми е да направя кариера, в която да се справям с предизвикателни проблеми и да осъществявам радикални иновации в служба на общото благо", пише той в биографията си в LinkedIn. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Мисията до Луната пак се отдалечава - кой ще е виновен този път?