Първата в историята частна космическа станция може да бъде изстреляна в околоземна орбита след малко повече от две години.

Базираният в Калифорния стартъп Vast Space планира да изведе своя аванпост Haven-1 на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX не по-рано от август 2025 г., съобщиха компаниите.

Тази първоначална мисия ще бъде последвана бързо от Vast-1 - пътуване на четирима души до новата станция, което може да продължи до 30 дни. Vast-1 също ще бъде изстреляна от Falcon 9, а астронавтите й ще се возят на капсула SpaceX Dragon.

"Vast е развълнувана да се впусне в това пътешествие за изстрелване на първата в света комерсиална космическа станция Haven-1 и нейния първи екипаж Vast-1", заяви главният изпълнителен директор на Vast Джед Маккалеб в съобщение за пресата. "Благодарни сме на SpaceX за това вълнуващо партньорство, което представлява първата стъпка в дългосрочната визия на Vast за изстрелване на много по-големи космически станции с изкуствена гравитация в околоземна орбита и отвъд нея."

Vast е млада компания, основана само преди две години. И е много гладна за успехи, както подсказват думите на Маккалеб.

В крайна сметка компанията има за цел да управлява "100-метрова многомодулна въртяща се космическа станция с изкуствена гравитация, изстреляна от транспортната система Starship на SpaceX", пишат представителите на Vast в днешното съобщение. Starship, най-мощната ракета, създавана някога, все още е в процес на разработване; едва миналия месец тя полетя за първи път в напълно подреден режим.

"В подкрепа на това Vast ще проучи възможността за провеждане на първия в света експеримент с въртяща се изкуствена гравитация на търговска космическа станция с Haven-1", добавиха от Vast.

Компанията продава до четири места за Vast-1, като цената на билетите не е публично оповестена. SpaceX ще осигури обучение на астронавти, скафандри и други подобни услуги за мисията, както направи и за Аx-1 - частен полет до Международната космическа станция (МКС), осъществен от базираната в Хюстън компания Аксиом Спейс през април 2022 г.

Haven-1 - който в крайна сметка ще бъде включен като модул в по-голяма космическа станция, ако всичко върви по план - е една от няколкото частни космически станции, по които се работи в момента.

Например Axiom Space планира да изстреля няколко модула към МКС през следващите няколко години. След това този комплекс ще се отдели и ще се превърне в свободно летящ аванпост. В края на 2021 г. NASA отпусна общо 415 млн. долара на три частни екипа, ръководени от Blue Origin, Nanoracks и Northrop Grumman. Космическата агенция иска поне една комерсиална станция да бъде изградена и да работи в ниска околоземна орбита, преди МКС да се пенсионира в края на 2030 г.

Снимка: Vast Space LLC

Виж още: Посетете ръба на Космоса със стил с нов стартъп за луксозен балонен туризъм