Специалисти от университета Питсбърг откриха нов, немедикаментозен начин за справяне с безсънието. Те установили, че това може лесно и успешно да бъде постигнато чрез просто... охлаждане на мозъка. За целта е необходимо страдащите от този проблем хора само да сложат на главата си специална пластмасова охлаждаща шапчица преди лягане или по време на сън. Те изяснили и каква точно "доза" охлаждане е необходимо на човек, за да потъне в сладки сънища. Докладът за тяхната работа в тази насока беше представен по време на конференцията SLEEP 2011.

Технологията е разработвана от учените през последните няколко години. Всичко започнало с провеждането на изследване, доказващо, че високия обмен на вещества в мозъка провокира лош сън и безсъние. Специалистите обаче имат решение и поясняват, че хиперактивността на главния мозък може да бъде овладяна. За целта е необходимо мозъкът да бъде охладен преди сън или по време на т.нар. NREM сън (сън без бързи движения на очите). Ако това бъде направено, пациентите ще спят по-добре и по-дълго.

При последните опити, проведени от учените, са участвали 12 жени. Девет от тях страдали от т.нар. primary insomnia. Този тип безсъние се среща при всеки трети пациент и не предизвиква физически или психически нарушения, но води до сериозни нарушения на съня и режима на сън и бодърстване, предизвиква стрес и емоционални разстройства.

На жените, участващи в експериментите, била поставяна специалната пластмасова шапчица. Тя се отличава с това, че в нея непрекъснато циркулира студена вода, която охлажда и главния мозък. Резултатите показали, че благодарение на нея, жените спят също толкова пълноценно, колкото и останалите три дами, които не страдали от безсъние.

 

Тагове: