Така или иначе всичко в този свят работи с електричество – повечето живи организми използват в качеството на „гориво“ захарта, необходима за електрохимичните реакции. Но някои видове бактерии, за разлика от другите форми на живот на Земята, събират своята енергия в чист вид – те буквално се хранят с електрони. И те са навсякъде!

Според съобщението на New Scientist биолозите от Университета в Южна Калифорния са успели да изолират бактерията Mariprofundus ferrooxydans PV-1, която поглъща отрицателните частици непосредствено от железните електроди, без каквато и да е захар или други хранителни вещества. Всичко е просто – поставяте електрода в земята, пускате по него ток и събирате реколтата от микроорганизми, които идват да консумират електричеството.

Изводът е такъв – повече от 8 вида бактерии, в това число с много различни способности, могат да използват и отделят електрони. Например стотина хиляди бактерии могат да се сплетат в цяла верига с дължина около 1 инч и да поглъщат кислород и морска вода за енергия.
Тези свойства може да се използват и на практика за създаване на различни полезни устройства с автономно захранване, истински биомашини – например „живи филтри“ за вода или цели мрежи от „биопроводници“ в земята. Накрая това откритие позволи на учените да се убедят, че за преживяване на организмите е необходимо минимално количество енергия.