Хапче за безсмъртие ще бъде създадено съвсем скоро. В най-добрия случай производството му ще стартира до 5-10 г., а в най-лошия - до 50 г. Това смятат учени от Руската академия на науките, като мнението им се базира на съвсем реални факти и причини, а не на някакви несъществуващи технологии и предположения. Защо мислят те така? Ще ви разкажем.

 

Как сьомгите получиха по-дълъг живот

Един необикновен начин за удължаване на живота учените открили на най-неочаквано място - при сьомгата. Както е известно, рибата се връща в устието на родната си река, за да даде живот на ново поколение. След това бързо остарява и умира. При някои екземпляри обаче била регистрирана интересна тенденция - оказало се, че при тях продължителността на живот се е увеличила 10-13 пъти. На какво се дължи тази особеност? Отговорът е неочакван - в хрилете на тези животни били открити личинки на специален вид паразитни мекотели. Те използват рибите не просто като удобно жилище, но и като транспорт - за връщането им на родните места. За да могат тези мекотели следващата година отново да се върнат в родните си реки със същата риба, те започват да отделят специални вещества, които по някакъв странен начин спират процеса на остаряване при сьомгата.

В случая те се оказват "хапчето за удължен живот" при рибите.

Изследователите са заинтригувани и от други животни - някои видове морски костенурки, които на практика не остаряват. Те живеят стотици години, но накрая умират не от старост и болест, а при нещастни случаи или сблъсък с врагове. Намеренията на учените са логични - ако заимстваме от тези животни механизмите на неостаряване, ще постигнем, ако не безсмъртие, то максимално продължителен живот, много по-дълъг от този, който живеем сега.

 

Защо остаряваме?

Причините за остаряването най-общо могат да бъдат разделени на две групи - регулаторни и механични. В първия случай става дума за природно заложена в организма програма за смърт, за самоликвидация. Тя съществува на същия принцип, както и програмите за раждане и развитие. Механичните причини са свързани с това, че нашите организми с течение на времето се износват на всички нива - от клетките до органите. Природата използва тези механизми, за да се самопречиства.

 

Повечето от нас сме приели факта, че в телата ни действа програма за самоликвидация, която рано или късно ще доведе до смърт, и не предприемаме никакви мерки, за да й се противопоставим. Не и учените! Те са на мнение, че ако успеят по някакъв начин да спрат тази програма и намерят способ за възстановяване на "износните" и повредени клетки и органи, ще се справят с тази предопределена обреченост.

 

Ако това бъде постигнато, ще получим мечтания от мнозина "еликсир" за вечен живот и вечна младост.

Злите свободни радикали

А какво точно предизвиква остаряването на организма? Сега се смята, че виновни за това са свободните радикали - атоми, йони или молекули, около чиито ядра се върти поне един свободен електрон. Теорията, че свободните радикали са виновни за стареенето е предложена преди около 40 години от американския учен Денъм Харман. Според него в резултат на дисбаланс в организма, предизвикан с появата на свободни радикали, възникват такива болести като рак, диабет, болестта на Паркинсон, катаракта, артрит, сърдечни заболявания, но едновременно с това се случва и процес на остаряване. Остаряването, смята Харман, е един вид поява на ръжда в организма - така, както се появява ръжда в една стара кола или машина.

 

Всяка клетка в тялото е изложена на въздействието на малките убийци - свободните радикали, приблизително 10 000 пъти в денонощие. Въпреки това нанасяните при този процес щети могат да бъдат частично възстановени. Това се отнася обаче до организъма на младите хора. При възрастните пълно унищожаване на клетките се среща два пъти по-често, отколкото при младите, сочат изследванията.

 

Първоначално теорията за ролята на свободните радикали е отхвърлена, но в последствие - приета от учени от цял свят. В крайна сметка изследователите стигат до един общ извод - свободните радикали са универсалното разрушително начало, същността на болестта, отговорникът за стареенето, за възпалението, онкологичните процеси и генетичните нарушения.

 

Да се тъпчем с витамини и антиоксиданти до пръсване!

Всичко е пределно ясно и елементарно - за да се справят с остаряването, учените трябва веднъж завинаги да елиминират вредното въздействие на свободните радикали върху организма. Такъв метод обаче все още не е измислен. Все пак обещанията за създаване на хапче за безсмъртие остават. Но какво да правим до появата на безценния медикамент? Учените препоръчват - запазете организма възможно най-млад и неостаряващ чрез известните към момента начини за противодействие на свободните радикали. Основният от тях е приемането на витамини, минерали и антиоксиданти. Всички те могат да бъдат набавяни на организма под формата на хранителни добавки - препарати, ставащи все по-популярни напоследък.

 

Пълноценното хранене, разбира се, е най-добрият вариант, но ние все повече пренебрегваме полезните храни за сметката на полуфабрикати с изкуствени добавки и оцветители. Ето и какви са пагубните резултати от това - при изследване на 63 000 души е установен недостиг на витамин С при от 70 до 100% от групата, дефицит на витамини В1,В2,В6  и фолиева киселина при 40-80% и недостиг на бета каротин при 40-60%.

 

Затова, призовават учените, насочете вниманието си към повишен прием на витамини, минерали и антиоксиданти. Последните са безспорен начин за удължаване на живота дори към момента. Ето едно от доказателствата за това - плъхове, в диетата на които били добавени големи количества антиоксиданти, живели средно с 30 процента по-дълго от контролната груба с нормален режим на хранене.

Какво ни остава? Да вземем пример от опитните гризачи и ние - да се храним с богати на антиоксиданти и витамини храни, най-добре от естествен произход, докато учените изнамерят хапчето за дълголетие и вечен живот. Все пак очертаният от тях краен срок не е твърде далеч - само от 5 до 50 години. Краят на този период някои от нас ще доживеят...

 

А тук може да си припомните кои са най-здравословните хранителни продукти.