Миналата седмица в Амстердам се състоя премиерата на първият в света „зоопарк“, експонатите на който са микроби, вируси и други видове на микробиологичния живот. Зоопаркът e получил името "Micropia museum“, като за неговото създаване са били похарчени около 10 милиона евро. Музеят се намира недалеч от Кралския зоопарк Artis в Амстердам, директорът на който преди 12 години за първи път дава идеята за изложение, където може да бъде видян светът на микроорганизмите.

 

Голяма част от музея Micropia представлява нещо от рода на огромна лаборатория, изпълнена с редици микроскопи, свързани с огромни интерактивни дисплеи. Но в музея има и истинска лаборатория с истинско оборудване, сътрудниците на която отглеждат различните бактерии в чаши Петри, създавайки по този начин новите експонати. Посетителите на музея може да погледат и работата на сътрудниците през големи прозрачни и неразбиваеми стъкла.

В музея също така, може да се изпробват множество интересни интерактивни забавления. В една от стаите, стената на която са всъщност огромни дисплеи се показва завладяваща анимация, която постоянно променя мащабите си, разкривайки на посетителите истински чудеса, започвайки с изображение на очите на човека, след това на малките акари, живеещи върху миглите и завършвайки с микроорганизмите, бактериите и вирусите, живеещи на повърхността на тялото. Естествено, в музея може да се види и огромен модел ма вируса Ебола, придобил печална известност напоследък.

 

Посетителите могат с помощта на уникален триизмерен микроскоп, разработен специално за Micropia museum да наблюдават процесите на възпроизвеждане и живота на различни видове микроорганизми. Специален скенер, свързан с голям дисплей пък ще сканира тялото ви и моментално ще каже колко, къде и какви микроби живеят на вас. А особено смелите може да пробват атракциона „Kiss-o-Meter”, който повече от нагледно показва колко микроорганизми се предават при една целувка.