Хората не обичат ваксинирането въпреки положително въздействие, което оказва на здравето, като това се дължи най-вече на неприятните усещания по време на самото ваксиниране. Изследователи от университета Калифорния изобретиха устройство за безболезнено ваксиниране, което впръсква препарата през вътрешната част на бузите, премахвайки нуждата от обичайната дискомфортна процедура.

Устройството се нарича Mucojet и представлява 15-милиметров цилиндър със 7-милиметрово топче в края, където се намира течността за разпръскване. Пациентът трябва само да натисне това топче, за да започне процесът на ваксиниране. Течността под него е под много високо налягане и сама си пробива път през кожата.

Струята прилича на вода под много високо налягане“, казва Киана Аран, водещ автор на изследването. „Налягането е много фокусирано, диаметърът на струята много малък, така че течността прониква през лигавицата неусетно“. Изследователите са направили тестове на своята нова система в лабораторията, използвайки тъкани от свински бузи, като в опита е участвал препаратът овалбумин. След три часа учените са забелязали, че препаратът е разпространен 8 пъти по-добре, отколкото при използването на капковия метод за доставяне. В този начин за безболезнено доставяне на лекарството има още няколко плюса, например общото снижаване на отпадъците след ваксиниране и намаляването на опасните отпадъци от вида на медицинските игли и спринцовки.


Изследователите се надяват, че това устройство би могло да се скрие в някое лакомство и да помогне на децата, които изпитват непоносим страх от ваксиниране, да направят това сами. Всичко изглежда добре, но устройството няма шанс да се появи на пазара поне в близките няколко години заради необходимостта от преминаване на абсолютно всички нива на клиничните изпитания.