Екип учени от университета Станфорд създаде уникален фотоволтаичен чип – ретинална протеза. Изобретението е нещо като слънчева батерия, която носи частична визуална информация на страдащите от дегенерация на фоторецепторните клетки. Фотоволтаичният чип се самозахранва от слънчевата светлина, за да предава образи към процесор, който от своя страна прехвърля визуалната информация към мозъка.

Протезата се поставя зад ретината и се свързва с видеокамера, вградена в специален чифт очила. Камерата улавя образите от околната среда, а джобен компютър ги обработва в реално време. Вграден в очилата LCD инфрачервен екран излъчва достатъчно ярка светлина, която да захрани слънчевата батерия на чипа. Самият чип е с дебелина 3 мм и е съставен от три пласта, всеки от които съдържа по три фотоволтаични клетки с различни размери. Протезата се закрепва зад ретината с помощта на силиконови подложки с дебелина 300 нанометра.  

Самозахранващата се фотоволтаична система осигурява 20% зрение за увреденото око – на практика това е достатъчно за разпознаването на лица и разчитането на текст с голям размер.

Още информация можете да намерите тук.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Одобриха за използване за първи път в света дигитално хапче шпионин

2 | 15.11.2017