Поредното твърдение на сензационните медии е, че мултитаскингът с мобилните ви устройства, видеоигрите и другите интелектуални игри смаляват мозъка. Явно шахът – също. Един от големите митове на неврологията е, че по-големият мозък се равнява на по-висок интелект - китовете например имат огромни мозъци, обаче не са сред най-интелигентните същества.

По време на пубертета човешкият мозък не расте, а напротив – премахва излишните количества сиво вещество. Юрген Хенги прави проучване по темата, като изследва мозъците на 20 експертни шахматисти и контролна група от аматьори чрез ядреномагнитен резонанс. Какви са резултатите? Изненадващи – вместо огромни темпорални лобове или набъбнал фронтален се наблюдава локализирано смаляване на мозъка. Частите от мозъка, отговорни за релации между обекти и вземане на решения, са „окосени“, смалени и с по-малко гънки.

Главното заключение от проучването е нещо, известно на всички – знаем много малко за мозъка и начина му на функциониране. Дори установените аксиоми по-голям е по-добре не работят, а шахматистите и хората, които използват по няколко устройства наведнъж, са с малки мозъци.