Как точно да търсим извънземните във Вселената? Учени и уфолози предлагат различни идеи - от възможно най-щури до съвсем скучни и вече изпитани. Сега се прокрадва странно предложение за това как да открием чуждоземен разум на други планети. Идеята е на Абрахам Лоеб от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсън и на Едвин Търнър от университета в Принстън. Те предлагат да търсим планети с извънземни по излъчваната от техните домове изкуствена светлина.

Тази възможност е подробно изложена и анализирана в статия, публикувана в електронната библиотека на университета Корнел. Там се пояснява, че досега учените са търсили извънземен разум, проследявайки радиосигналите - например чрез телескопа Алън. В последните години обаче радиоизлъчването от Земята рязко е намаляло поради навлизането на други технологии, които от своя страна не оставят никакви следи в радиоефира. Това означава, че подобен процес може да се е случил и на други планети и от там вече да не се изпращат никакви радиосигнали. Затова този метод на търсене на извънземни вече трябва да се разглежда като съвсем ненадежден.

Лоеб и Търнър смятат, че ако съществуват извънземни същества на други планети, те трябва да използват изкуствено осветление. То при всички положения би могло да бъде регистрирано, тъй като силно се отличава от излъчването на естествените източници на светлина. Двамата учени предлагат да се търси лъчене на лампи с нажежаема жичка, светодиоди, луминесцентни лампи и т.н.

"Спектърът на изкуствената светлина на далечни небесни тела позволява отличаването им от естествените източници на светлина, тъй като такъв тип излъчване е изключително рядко в естествени условия на повърхността на относително хладни обекти. По тази причина изкуственото осветление може да служи като "фенер", сигнализиращ за присъствието на извънземни технологии и съответно - цивилизация", се пояснява в статията.

Авторите на идеята вече са провели проучване, което доказва, че съществуват технологии - космически и земни телескопи, които да "видят" голям град с размерите например на Токио върху нощната страна на небесно тяло в близост до Слънчевата система - в пояса Кайпер. "Днешните телескопи могат да регистрират изкуствена светлина на нощната страна на Земята на дистанция 1000 астрономически единици", допълват учените. Това означава, че методът спокойно може да бъде използван в рамките на това разстояние при търсенето на извънземен разум.

 

Тагове: