Как биха изглеждали други светове, подобни на нашата планета Земя? Този въпрос вълнува хората от години. Периодично учените ни пускат по някоя и друга информация за далечните светове - например, че растенията на някои планети може да са черни или че извънземните от Титан биха били миризливи бомби. Докато теориите за външния вид на извънземните са повече в света на научната фантастика, то за това, как биха могли да изглеждат цветята и техните роднини на други екзопланети, има съвсем конкретни доказателства и мотиви.

Най-кратко учените поясняват защо растенията на други планети биха имали различни цветове така. Ако виреят на планети, по-близки до Слънцето, отколкото е нашата Земя, растенията ще поглъщат синя светлина, а самите те биха могли да бъдат зелени, жълти или червени. Ако растителността е на планета, въртяща се около по-хладно червено джудже, тя ще получава по-малко светлина. Тук на растенията ще им се наложи да усвояват максимално излъчване, което ще ги оцвети в тъмни окраски.

А ето и по-подробно обяснение. Светлината на звездите от спектрален клас М (червени джуджета) е доста слаба. Ако там има растения, подобни на растящите на Земята, трябва да се оцветят в черен цвят, за ди използват максимално количество светлина. Младите звезди от клас М имат силно ултравиолетово лъчение и затова единствената възможност за организмите, развиващи се в близост до такива слънца, е да се скрият под водата. Растенията, виреещи около звезди от клас F, ще получават прекалено много светлина. Тя трябва да се научат да отразяват по-голямата част от нея, образувайки нещо като огледална повърхност върху себе си. Техният най-вероятен цвят е синият, предполагат учените.

Нашето Слънце е от клас G. Съвсем не е необходимо да ви обясняваме как изглеждат растенията на планета, обикаляща около звезда от този тип.

Междувременно не трябва да забравяме, че е вероятно учените да грешат. Едно откритие от последните дни доказа, че голяма част от законите на физиката вероятно ще трябва да бъдат пренаписани. Така че нищо чудно да се окаже, че на далечните екзопланети са валидни съвсем други физични закони и явления.