Специалистите от различни области се нуждаят от комфортни и дишащи дрехи, като при това в много случаи е необходима защита от различни химични и биологични фактори. Учените от Националната лаборатория Лоурънс в Ливърмур са разработили материал, в основата на който лежат въглеродни нанотръби, които блокират възможността за проникване на замърсители под дрехата, но в същото време позволяват отделяне на излишната топлина и пара от тялото отдолу.

Материалът е гъвкава полимерна мембрана, съдържаща масив от изравнени въглеродни тръбички, които действат като миниатюрни пори. Тръбичките имат размери от едва 5 нанометра, което е 5000 пъти по-малко от размерите на човешкия косъм и двойно по-малък от повечето бактерии и вируси, затова на последните ще им бъде доста трудно да се промъкнат под дрехата, докато потта във вид на пара спокойно ще бъде отделяна.

Показахме, че тези мембрани осигуряват показатели, превъзхождащи тези на най-добрите комерсиални дишащи тъкани“, казва Нгок Буй – водещият автор на изследването. По време на опитите материалът е бил подлаган на въздействието на течни разтвори с вируси, като дори когато материалът е напълно мокър вирусът не може да проникне вътре. Засега, най-малките вируси и вещества все още могат да проникват през материала, но в бъдеще време учените твърдят, че търсят начин за достигане на пълна защита дори на атомно ниво. Освен това, те проучват и възможността за промяна на материала – желанието им е да реагира по начина, по който го прави човешката кожа, закривайки своите пори при сблъсък с нещо опасно.