Бързият тест за детекция на SARS-CoV-2 на компанията BD е одобрен за употреба на територията на Европа. Създателите му се надяват той да бъде наличен в аптечната мрежа в края на октомври. Най-вероятно устройството първоначално ще се използва в спешните отделения на болниците, както и от личните лекари.

Преносимата система BD Veritor Plus System много точно и бързо разпознава антигените от повърхността на коронавируса, без да се нуждае от лабораторни условия. По принцип тези тестове за антиген дават резултати много бързо, но не са надеждни колкото стандартен PCR тест.

Трой Къркпатрик, говорител на BD, заяви, че тестът има точност от 93.6%. На територията на САЩ цялата система струва 300 долара, като всеки тест е на цена $20. Това е доста достъпно на фона на цените на PCR тестовете.

Според запознати Veritor Plus System ще промени неприятната ситуация за болниците в Европа, защото според учените през зимния период отново ще има сериозна вълна от заразени и лекарите ще имат нужда от голямо количество бързи и надеждни тестове.

Снимки: Becton Dickinson

Виж още: Съществуването на Covid-19 – пречка за останалите вируси?

Тагове: