От часовете по география знаем, че всяка държава си има ясно определени граници и с малки изключения (които почти винаги са обвързани с военни действия) те не се променят.  
Япония не се нарежда сред държавите с най-големи територии, съответно всеки би си помислил, че не би пропуснала дори единица в своя полза. Но се оказва, че винаги има поле за изява: благодарение на усъвършенствана технология за картографиране бяха открити 7000 острова, които до този момент не са били познати. Японската служба за геопространствена информация (GSI) откри 14 125 острова по време на наблюдението си, което е огромна разлика в сравнение с 6852-та острова, регистрирани през 1987 г., съобщава CNN. 

Но как една държава просто губи острови? Отговорът е доста прост - когато преди 35 години японската брегова охрана е преброила островите, технологията не е била в състояние да прави разлика между малки групи острови и по-големи отделни острови, което означава, че хиляди от тези острови са били преброени като един. 
Вулканичните изригвания са допринесли и за образуването на нови острови, които заедно са увеличили почти двойно островната територия, за която се смяташе, че притежава Япония. 
GSI използва същата техника, за да изчисли в табличен вид броя на островите, като отбелязва само тези, които имат обиколка 100 метра или повече и са естествени образувания. За потвърждаване на територията на Япония бяха използвани същите методи на изчисление, но GSI добави използването на въздушни снимки и съпостави резултатите с предишни карти, за да се увери, че не включват изкуствено възстановени земи. 
Изследователите е трябвало да опишат всеки открит от тях остров на ръка, но са пропуснали не само малките острови, но и пясъчните плитчини, както и островите, намиращи се в рамките на езера и реки. По онова време тези земни маси не са били считани за острови, но сега са признати от Конвенцията на ООН по морско право. 
Защо това е от значение? Преброяването на островите на Япония е от международно значение, тъй като дава точна представа за реалните граници. Както е известно, крайбрежните и морските граници на държавите се определят чрез закон. Той разяснява кои държави могат да проучват морското дъно и се разпределят равномерно приходите, получени от регулираните проучвания.

Снимки: Unsplash

Виж още: Аниме на Netflix предизвика противоречие с AI-генерирани сцени