След като Големият адронен колайдер LHC (Large Hadron Collider) най-после започна да работи, в интернет се появи и възможност за залагане на датата, на която ще бъде открита т.нар. "божествена частица" Хигс бозон. Това е предполагаема частица, която може да съществува на теория, но до момента не е наблюдавана в реални опити. Очаква се това да стане именно чрез сблъсъците на частици, засилени в ускорителя LHC, който се намира под френско-швейцарската граница.

Инициативата е на немския физик Александър Унцикер, който по собствените си думи не вярва в съществуването на такава частица. Въпреки това той е създал специален сайт - bet-on-the-higgs.com, на който всеки желаещ може да се обзаложи.

Достъпни са пет основни варианта: бозонът Хигс ще бъде открит до 31 декември 2009, 2010, 2011, 2012 или 2013 г. Освен това желаещите могат да се свържат с Унцикер по електронната поща, за да направят залог неофициално.

Припомняме, че първият учен, който заложи, че частицата Хигс бозон не съществува, е популяризаторът на науката Стивън Хокинг. През 2008 г., малко преди злополучното първо пускане на ускорителя под Женева, той обяви, че залага 100 щ.д., че тайнственият бозон няма да бъде открит. В полза на съществуването му пък се обяви друг известен британски физик - Питър Хигс, на когото е и кръстена предполагаемата частица.

 

Тагове: