Китайските технологични гиганти, включително Baidu, Alibaba и NetEase, се надпреварват да надминат последните постижения в областта на изкуствения интелект. Продуктите им се надяват да постигнат поне толкова добри резултати колкото пускането на ChatGPT, имайки предвид последните няколко месеца изпълнени със съкращения на разходите и намаляване на броя на служителите.  
Zhou Hongyi, ръководител на компанията за интернет сигурност Qihoo 360, описва ChatGPT като началото на революцията на изкуствения интелект, признавайки както слабите страни, така и потенциала в бъдеще.  
Но Китай изпитва някои затруднения по отношение на технологията: на първо място китайските технологични групи прекараха по-голямата част от две години, разтърсвайки се от регулаторни атаки и борейки се за растеж на фона на забавяне, предизвикано от ограничения, свързани с пандемията.  
Очаквано, Baidu предприема най-конкретните стъпки като обяви, че планира да пусне чатбот на име Ernie в своята търсачка през следващите няколко месеца. AI моделът, който е в основата на бота, се разработва от 2019 г., като най-новото му поколение е обучено на 260 милиарда параметъра — сравнимо с GPT3, технологията, която е в основата на ChatGPT, по отношение на размера, въпреки че е обучен на много по-малък набор от данни. Тази седмица се очаква да бъдат разкрити нови подробности за това как чатботът ще бъде интегриран в неговите продукти, включително търсене, електрически превозни средства и интелигентни асистенти.  
„Baidu е фокусирал талант и пари върху това, така че те са най-вероятно да изградят една от водещите GPT платформи в Китай“, коментира Борис Ван, анализатор в Bernstein, проследяващ усилията на Китай в тази област.  
Предишният опит за чатбот на Baidu стана известен като Plato, но според анализаторите не можеше дори да отговори на прост въпрос като: „Кога е рожденият ден на съоснователя на Alibaba Джак Ма?“

 
Според доставчика на данни Tianyancha в Китай се усеща напрежение по темата още от декември - повече от дузина компании се втурнаха към търговска марка „ChatGPT“ за всичко - от научни инструменти до дрехи.  
Градската управа на Пекин този месец заяви, че ще подкрепи компаниите, които изграждат свои собствени модели, за да съответстват на ChatGPT, докато най-добрият университет в Шанхай, Фудан, събра повече от дузина ръководители и академици на AI компании, за да анализират развитието на ChatGPT, рисковете за сигурността и потенциалните случаи на употреба. 
 Въпреки това, анализатори и експерти казват, че фанфарите и скокът на цените на акциите около всяко ново изявление не отразяват колко трудно ще бъде за китайските групи да възпроизведат бързо софтуера, изграден от OpenAI и Google. 
 „Всеки иска да създаде ChatGPT сега, но е много трудно, особено за китайските компании, които не могат да получат най-новите чипове на Nvidia и имат ограничен набор от данни за обучение на AI модели“, каза Хуан Ли, създател на WeChaty, един от най-популярните в Китай чатбот програми. 
 „Необходими са много пари, за да се обучи модел и ако една част не е правилна, няма да работи“, каза той. 
 Друго потенциално затруднение е, че въпреки опита си, усилията на Китай  са насочени главно към разпознаване и откриване на обекти, действия или лица и др. Информацията идва въз основа на китайска документация за изкуствен интелект в публикувания доклад за състоянието на изкуствения интелект за 2022 г. от инвеститори в сектора. 
Не на последно място анализаторите посочват липсата на висококачествен текст на китайски език в интернет и в други набори от данни като бариера за обучение на софтуер за изкуствен интелект. За разлика от ChatGPT, който всмука стотици хиляди английски академични статии, новинарски статии, книги и публикации в социалните медии, за да научи моделите, които формират езика, Ernie на Baidu е обучен предимно на данни на китайски език, а базата му данни на английски език разчита на Wikipedia и Reddit. 
Така, че надпреварата определено не е равнопоставена и резултатите може и да не бъдат толкова очарователни - поне в началото.  

Снимки:Unsplash

Виж още: Китай призова инвеститорите да не се поддават на хайпа по ChatGPT