През последните няколко седмици имаше много шум около AI продуктите, особено поради напредъка, постигнат от ChatGPT на OpenAI, новия базиран на AI Bing на Microsoft, и сравнително прохождащия Bard на Google. Това също доведе до много други компании като Alibaba, Baidu и Opera, които обявиха, че хвърлят ръкавиците си в AI надпреварата. Сега множество китайски групи и анализатори предупреждават инвеститорите да не влагат сляпо пари в акции на AI компании.

Съобщава се, че множество китайски технологични компании са издали вътрешни насоки, които показват, че не са близо до печалба в по-специализирани области на изкуствения интелект. Акциите на Beijing Deep Glint Technology Co. паднаха с 10.2% веднага след това съобщение, докато CloudWalk отбеляза, че не е генерирал никакви приходи от продукти на ChatGPT. По подобен начин 360 Security Technology Inc. подчерта, че има много неясноти около датите на пускане и естеството на предстоящите продукти, базирани на AI.

Тези съобщения бяха направени след значително покачване на акциите на китайските технологични компании поради очакванията на инвеститорите, че те ще пуснат подобни на ChatGPT AI продукти, които скоро ще завладеят света.

Вместо това анализатори и технически ръководители сега предупреждават инвеститорите да не инвестират сляпо пари в акции на ChatGPT. Уей-Серн Линг, управляващ директор на швейцарската фирма за управление на богатство Union Bancaire Privee заяви, че:

„В повечето случаи не е ясно веднага какви са финансовите ползи. Освен компаниите с най-силни технически възможности повечето от останалите вероятно просто яхват вълната на евтината популярност. Такива стимулирани от реклама кампании никога не са устойчиви.“

Правят се и сравнения със скорошния блокчейн/NFT балон, който отбеляза огромни печалби в началото, преди в крайна сметка да спадне в повечето области на приложение, както мнозина прогнозираха. Китайските вестници също публикуваха коментари на първа страница, предупреждавайки инвеститорите да не се увличат от рекламата.

Въпреки тези предупреждения акциите на компаниите за изкуствен интелект в Китай се покачват. Поне три компании на местната фондова борса отбелязаха ръст на цените на акциите си с над 30% в три последователни сесии. Само времето ще покаже колко от китайските компании за изкуствен интелект наистина ще произвеждат печеливши продукти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Служителите на Google на бунт заради собствения си AI Bard