През 2013 г., икономистите от Оксфордския университет Карл Бенедикт Фрей и Майкъл Осбърн прогнозираха, че почти половината от всички работни места в САЩ (47%) ще са застрашени от компютризация или автоматизация след десетилетие или две. С други думи те предположиха, че AI ще намали работната сила в много индустрии.

Връщаме се към днес, т.е. десетилетие по-късно и автоматизацията е част от почти всяка индустрия, докато базирани на AI услуги като ChatGPT заплашват да отнемат много работни места. Сега Фрей изрази мнение, че ChatGPT и други подобни могат да доведат до по-ниски заплати дори ако работниците успеят да се задържат на работните си места.

Според Фрей компютрите все още не са заменили половината от работната сила в САЩ. Тенденцията обаче е налице и пристигането на ChatGPT може просто да е подхранвало неизбежното. Експертът казва, че автоматизацията ще създаде повече конкуренция в различни индустрии, което ще намали заплатите. Фрей посочва постоянно намаляващите доходи на хората в най-добрата трудова възраст, за да обясни как AI влияе върху заетостта. „Мисля, че има риск ChatGPT да ни направи много по-продуктивни в лесни за правене неща, но трудната част за разбиране е как можем да използваме AI, за да създаваме иновации, които след това създават нови професии и нови индустрии“, допълва той.

В отделно интервю за Business Insider Фрей оприличи AI революцията на ChatGPT с Uber, който също промени пазара на таксита. Той припомни, че пристигането на Uber и други подобни компании доведе до повече таксита по улиците, но също така и до повече конкуренция, като по този начин предизвика намаляване на заплатите на шофьорите с около десет процента.

„Uber не намали търсенето на таксиметрови шофьори“, смята Фрей. „Това, ако не друго, увеличи броя на хората, които карат коли, за да си изкарват прехраната, но намали способността за печалба на действащите шофьори.“ Той предполага, че ChatGPT ще повлияе по подобен начин на творчески индустрии като писане, музика, изкуство, графичен дизайн и дори компютърно програмиране.

Въпреки че AI може да замени някои работни места, той също може да помогне за подобряване на заетостта в някои области. Може би нововъзникващите технологии ще трансформират много работни места, вместо да ги заменят напълно. Някои роли ще се развиват и ще изискват нов набор от знания и умения.

Като такива хората, които нямат необходимите умения за тази трансформация, може да загубят работата си, но ще бъдат заменени от друг човек. „Мисля, че има донякъде погрешно разграничение между заместване изцяло и работни места, които се променят и трансформират от технологията“, казва Фрей.

Той добави, че технологичният напредък като ChatGPT е добър за обществото. „Това е причината днес да сме много по-проспериращи, отколкото преди няколкостотин години“, категоричен е икономистът.

Разговарящият AI чатбот, създаден от OpenAI и подкрепен от Microsoft, спечели над 100 милиона потребители само за два месеца. Много технологични гиганти бързат да представят свои собствени алтернативи - включително Google, който наскоро стартира Bard. Остава да се види как тези услуги ще се отразят на заетостта през следващите години.

Снимка: Unsplash

Виж още: Служителите на Google на бунт заради собствения си AI Bard