Археолози от Националния институт по антропология и история в Мексико откриха 100-метров тунел под пирамидата на Кецалкоатъл в Теотиуакан. Откритието е направено след 8 месеца упорита работа и разкопки в археологическия обект. Входът на тунела е разположен на 12 метра и води към мрежа от подземни тунели под храма на Пернатия змей (както още е наричано божеството). Учените предполагат, че вероятно тук се намират останките от телата на майсторите, направили древния град. Специалистите възнамеряват да проникнат в тунела до няколко месеца. С това ще станат първите, влезли в него за последните 1800 г.

 

 

За пръв път за съществуването на тунела се заговори през 2003 г. Тогава беше свикана група от 30 специалисти, които с помощта на георадар изчислиха дължината на тунела и установиха наличието на големи кухини под земята. Тогава беше изработена и триизмерна карта на дълъг коридор, чиято дължина обаче не беше точно установена (тя е повече от 35 м) поради струпване на камъни.

 

 

Сега, по време на разкопките, археолозите са изкопали над 200 тона земя. През цялото това време са намерени около 60 000 фрагмента на различни предмети и останки от съдове. Точно датиране на изграждането на тунела все още не е направено, въпреки че се знае, че проходът към него е затворен около 200-250 г. от новата ера. Учените предполагат, че съоръжението може да е използвано за извършването на различни ритуали - като символ на подземния свят.

 

 

Възможно е също някъде в тунелите да са положени телата на представители на местния елит.

Тагове: