Преди три години Google си постави трудна и отговорна цел – да направи телефоните с Android по-достъпни в развиващите се страни. Инициативата получи името Android One. Сега на Google I/O 2017 софтуерният гигант сякаш се захваща отново с това начинание, а в центъра попада Android Go. Това обаче не е телефон, а платформа, философия. Най-общо става въпрос за изключително олекотена версия на Android O и бъдещите итерации на популярната мобилна операционна система. Тя ще работи гладко и безпроблемно на изключително евтини устройства – дори на тези, които идват с едва (по днешните стандарти) 512 MB RAM. Да, толкова лека версия.

Ако трябва да си представим телефона, в който ще видим Android Go, той би бил от порядъка на 5-инчов модел с 5 MP основна камера с фиксиран автофокус, 2 MP предна камера и около 8 GB вътрешна памет. Най-важното, без излишни екстри. Това със сигурност е модел, който няма да завърти главите на потребителите с невероятните си възможности, но и не това е целта. Тя е много по-сериозна – не само комуникация, но дори първи досег с умно устройство за хората в развиващите се страни, които до този момент дори не са разполагали с компютър. „Днес има повече потребители на Android в Индия, отколкото в САЩ“, коментира Самир Самат, продуктов вицепрезидент Android и Google Play. „Всяка минута седем души в Бразилия са онлайн за първи път“, добавя той. Истина е, че днес смартфоните стават все по-достъпни, но проблемът е, че тези устройства не могат да се справят с по-тежките приложения и услуги.

Android Go, което все пак в своята същност се различава от програмата Android One, настройва софтуера за процесори с по-ниска производителност, по-малко памет и намалява потреблението на мобилни данни. Go променя определени важни приложения, правейки ги по-леки и бързи. Подобни програми ще бъдат специално отбелязвани в Google Play Store.

Go ще добави и инструмент за контролиране на потреблението на мобилни данни още в менюто с бързи настройки, за да може потребителят по всяко едно време да следи трафика. От това приложение ще може да се закупуват и още мобилни пакети директно от оператора. В браузъра Chrome ще бъде пусната функция за пестене на трафик по подразбиране, а приложения като YouTube Go (в момента в бета в Индия) ще изготвя кратък предварителен преглед на видеото, преди потребителят да реши да го изгледа цялото. Приложението също така ще дава информация точно колко трафик ще изразходват различните резолюции на клипа.

Истината е, че Android One не пожъна огромния успех, на който се надяваше компанията, но Go със сигурност е добра новина за потребителите в развиващите се страни, а и е ясен знак, че компанията няма да се откаже от намерението да свърже останалия един милиард. Разбира се, тази инициатива е както благородна, така и полезна за Google – това са още потребители, които ще използват услугите й, търсачката й и ще видят резултатите от рекламните й екипи. Но в това няма нищо лошо, когато и двете страни получават това, от което имат нужда, нали?

Първите устройства с Android Go ще се появят през 2018 година.

Оцени:
Рейтинг: 5
Тагове:
Още от Tech

Galaxy Note 8 е най-новият член на вселената на Star Wars

1 | Преди 18 ч.