Дали трябва да обвиняваме популярните филми и книги за асоциациите, които най-често предизвиква споменаването на термина изкуствен интелект? Или може би трябва да се обърнем навътре към себе си и сякаш леко налудничавата човешка черта, която ни кара толкова много да харесваме сценариите за нашето унищожение? За създателя, който бива погубен от творението си? Истината е, че макар и подобни истории да носят сериозна тръпка, не можем да кажем със сигурност какво ще е бъдещето ни в свят с развит изкуствен интелект. Това, което обаче ще знаем, е може би как е започнало всичко.

Днес на конференцията за разработчици Google I/0 Сундар Пичай, изпълнителен директор на Google, ни разкри какво се случва в Google.ai – проекта на компанията за развитие на ИИ (изкуствен интелект). Екипът е успял да създаде ИИ, които да се учат и репликират. Вместо да разчитат на човешки труд за изработването на нови модели за машинно обучение, Google е делегирала тези задължения към... съществуващите модели за машинно обучение. Пичай добави, че в екипа се шегуват, че са достигнали „ИИ генезис“, а той им казва, че трябва да навлязат още по-дълбоко (препратка към филма „Генезиси“ и навлизането в още по-дълбоките нива на сънищата). И това е наистина интересно развитие. Всъщност основната цел на Google.ai е да направи така, че всички продукти в портфолиото на компанията да могат да черпят от ползите на ИИ, като основният фокус пада върху Google Search, Google Assistant и как двете услуги да работят по-добре заедно.
„Развиваме Google Search така, че да подпомага потребителите“, добави Пичай. Това лесно може да се изтълкува като бъдеще, в което интеграцията между търсачката и умния асистент ще е още по-добра.

Новите модели ще бъдат използвани в медицината и здравеопазването за създаването на по-добри диагностични инструменти. Друга сфера, в която новите ИИ разработки ще бъдат изключително полезни, е химията. „Един ден ИИ ще създава нови молекули, които ще имат точно определено и предварително зададено поведение.“

Въпреки че тази част от презентацията на Пичай сякаш остана леко на заден план, сравнено с новините около практичните приложения и промени, тя е съществена. Разбира се, ако оставим настрана всички апокалиптични сценарии, свързани с терминатори, Google.ai прави наистина сериозни пробиви в една от най-популярните технологични теми напоследък. С нетърпение очакваме да научим още за работата на този отдел.