Apple поправи критична дупка в сигурността на Mac компютрите с автоматичен и незабележим ъпдейт тази нощ. Интересното е, че става дума за доста сериозен бъг, който може да е потенциална причина за поемане на контрол над цялата система. Поправянето му обаче става с първият напълно автоматичен ъпдейт, който не изисква никакво участие на потребителите, а има и голям шанс те да не го забележат.

Говорителят на Apple Бил Еванс коментира пред Ройтерс, че “Ъпдейтът е напълно безпроблемен. Дори не изисква рестарт”. Оправеният с него проблем е влиял на протоколът NTP, който се използва за синхронизация на часовниците в Mac OS X. Според Apple версиите, които са били жертва на бъга са били Mountain Lion 10.8.5, Mavericks 10.9.5 и Yosemite 10.10.1. Дупката в сигурността беше разкрита в петък.

Системата ви би трябвало да се е ъпдейтнала автоматично, като в Yosemite се показва известие за обновлението. Ако не сте сигурни дали сте с ъпдейта, можете да проверите през Terminal, където трябва да напишете "what /usr/sbin/ntpd”. Ако сте с последната версия, то съобщението което ще видите трябва да е за Mountain Lion, ntp-77.1.1; за Mavericks, ntp-88.1.1 и за Yosemite, ntp-92.5.1.

Тагове: