Chrome е сред най-популярните интернет браузъри, но в никакъв случай не е перфектен. Един от най-големите му недостатъци е жаждата му за ценната енергия, съхранена в батерията на лаптопа ви. Въпреки че от Google знаят за този минус и обещават сериозни подобрения, не можем да кажем, че към момента разликите са драстични.

И тук се включват от Microsoft, които съвсем доброволно искат да покажат как Chrome източва батерията на лаптопа ви. От софтуерния гигант са провели два теста, в които измерват енергийното потребление на различни браузъри, съобщават от The Verge. Първият е в контролирана лабораторна среда и отчита средностатистическо сърфиране в интернет, а вторият – колко време ще издържи лаптопът, докато стриймва HD видео. В тестовете участват Chorme, Opera, Firefox и Edge.

Ето какво се случва, когато четири лаптопа с идентичен хардуер стриймват HD видео през различните браузъри:

 

 

Както можете да се убедите, Chrome успешно стопява батерията за малко над четири часа, докато Edge е истински шампион по ниска консумация на енергия – над седем часа.

Лабораторни тестове


Тестът в лабораторията симулира отваряне и затваряне на сайтовете, преглеждане на статии, гледане на видео съдържание и отваряне на нови прозорци. И тук Edge излиза победител, а за да затвърди първата позиция на своя браузър, от Microsoft дори пуснаха информация от милиони компютри с Windows 10. Според нея Edge има най-ниско потребление на енергия, следван от Firefox.

 

Информация, събрана от потребителите


По всичко личи, че Microsoft прави всичко възможно, за да представи новия си браузър в най-добра светлина. Голяма част от потребителите все още не прибягват към него, тъй като не разполага със сериозния набор добавки, налични за конкурентите. Това ще се промени с пускането на Anniversary Update за Windows 10, който очакваме съвсем скоро. Готови ли сте да замените сегашния си браузър, ако Edge разполага с повече добавки (extensions)?

Google вероятно работи по нов Chromebook Pixel