Днес една от най-интересните новини в технологичния свят дойде отново от Microsoft. Стана ясно, че компанията се кани да придобие LinkedIn за 26.2 млрд. щатски долара. Това прави 196 долара на акция за бизнес мрежата. Изпълнителният директор на LinkedIn Джеф Уайнър ще запази позицията си.

Придобиването ще се осъществи чрез превод на пари, а не чрез обмен на акции, посочи Microsoft в своето официално изявление. Финансирането на сделката от страна на Microsoft ще стане с емисия на нов дълг, а самата процедурата по придобиване трябва да бъде финализирана до края на тази година.

След като новината беше официално разпространена, акциите на Microsoft се понижиха с около 4 процента след старта на сесията, а тези на LinkedIn скочиха с цели 47 процента.

Каква е целта на Microsoft?

LinkedIn има 433 млн. потребители, които през последната година са се увеличили с 19 на сто. 60 процента от клиентите на най-голямата бизнес социална мрежа я използват от мобилни устройства като смартфони и таблети.

Изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела казва, че придобиването ще стимулира растежа както на LinkedIn, така и на услугите Office 365 и Dynamics. Явно целта на Microsoft е да продава софтуер и услуги на всички над 430 млн. потребители на LinkedIn. Ако приемем, че софтуерният гигант успее да осъществи това, компанията трудно ще си възвърне направената инвестиция, тъй като LinkedIn е на загуба през последните години. Някои анализатори все пак имат очаквания EBITDA на LinkedIn да нарасне до 1 млрд. долара през 2016 г.

Джеф Уайнър обяви, че присъствието на Microsoft на пазара на облачни услуги може да промени начина, по който работи LinkedIn, а председателят на борда на директорите Рейд Хофман определи сделката като „ново начало в 13-годишната история на компанията“.

 

 

 

Прочетете и това: Microsoft официално представи Xbox One S, нова умалена 4K версия на своята игрална конзола