Нова порода услуги за криптиране се появяват всеки ден, откакто Едуард Сноудън направи своите разкрития миналата година. Едно от най-новите допълнения към този растящ списък е разширението за Chrome браузъра на Google, наречено ShadowCrypt, което криптира имейли, Facebook статуси, туитове и други съобщения, които изпращате и споделяте в социалните медии.

След като сте го инсталирали в своя Chrome браузър, ще трябва да генерирате ключ за шифроване за всеки уебсайт, който използвате, или за всеки имейл, който изпращате. След това ще трябва да дадете този ключ на хората, с които искате да споделите информация. Те също трябва да бъдат ShadowCrypt потребители, разбира се, в противен случай всички ще видят това, което виждате в туита отдолу.

 

 

Можете да намерите ShadowCrypt в официалния уеб сайт. Създателите му са от Университета на Калифорния в Бъркли и Университета на Мериленд. Един от тях е Devdatta Akhawe (понастоящем инженер по сигурността в Dropbox), който казва, че целта на разширението за Chrome е да се покаже как методите за криптиране могат да бъдат едновременно силни и съвместими с популярните социални медийни сайтове. Тъй като вече знаем, че Facebook, Whatsapp и други подобни услуги не са толкова сигурни, ние с радост бихме използвали опциите, които предлага ShadowCrypt.

 

 

Прочетете още: "Откажете се от Dropbox и избягвайте Facebook и Google" - Едуард Сноудън