Най-голямата социална мрежа Facebook създаде компютърен алгоритъм, позволяващ да се сравнят лицата на хора от няколко снимки и да определи съвпадение, не по зле от това, както го правят живите хора. Проекта носи името DeepFace и ще бъде представен пред научната общност на конференцията CVPR, посветена на компютърното зрение и разпознаването на образите.

DeepFace определя лицата на хората с точност от 97.25%, докато самите хора набират в подобен тест 97.5%. Системата е тествана чрез данните на 4000 потребители в Facebook, обработвайки над 4 милиона техни снимки.

За осигуряване работата на DeepFace е създаден 3D модел на главата на човек, която може да се разглежда във всякаква проекция. Също така се анализират цветовете на изображението, което позволява да се извадят определените особености в строежа на лицето.

Напомняме, че технологията за разпознаване на лицата започна да се използва за определяне на Facebook потребителите през 2011 година. С помощта на необичайната функция, полициите по света успяха да задържат доста опасни престъпници. Сега, DeepFace е способна да разпознае лицата с 25% по-голяма точност.