Най-новият пълноправен и гласуващ член на Unicode консорциума е Facebook. Както вероятно знаете, Unicode се грижи за постоянството на стандартната библиотека от символи, които може да въвеждате и четете с практически всички устройства, които използвате. Това включва не само текстови символи, но и целият стандартен набор от емоджита. Макар те да се визуализират различно под всяка платформа, значенията и кодовете им са напълно стандартизирани, което гарантира, че човекът от другата страна ще види това, което изпращате.

Членството в Unicode консорциума струва 18 000 долара годишно. Основните членове преди Facebook са Microsoft, Apple, Yahoo и Adobe, но отскоро виждаме и по-малки компании, сред които е и SwiftKey. Засега тя обаче няма право на гласуване.

Facebook има все по-съществена роля в определеянето на стандартите на съвременния уеб и влизането в консоциума бе очаквано отдавна.

Какви нови емоджита бихте искали да видите? А знаете ли, че емоджито със среден пръст успешно си прокрадва път в мобилните платформи?