Mozilla започва да прилага серия от промени във Firefox, които ще накарат браузъра да работи много повече като Chrome на Google. Промените в общи линии са предназначени да направят Firefox по-сигурен и стабилен, но има и недостатък, който се изразява в това, че браузърът ще стане по-малко адаптивен и по-жаден за ресурси.

Първата ключова промяна е свързана с начина, по който разширенията (Firefox ги нарича "добавки") се свързват към браузъра. Mozilla започва да изисква те да използват нов метод, който е много подобен на това, което се използва от Chrome и Opera. Докато това означава, че на разработчиците може да се наложи да пренапишат своите Firefox разширения, това означава и че Chrome и Opera разширенията трябва да бъдат в състояние да добавят поддръжка за Firefox с минимални промени.

"Разработчиците, които вече поддържат Chrome разширения, ще извлекат полза, тъй като те ще имат един програмен код за поддръжка, а не два," казват от Mozilla в своя блог.

Mozilla също започва да изиска всички разширения да минават през проверка за сигурност, преди да могат да се инсталират (в момента само разширенията, които се представят на официалната "Галерия" на добавките на Mozilla, минават през тези проверки). Това означава, че всяко разширение, което потребителите инсталират, ще трябва да преминава през Mozilla. В по-голямата си част това ще бъде нещо добро.

"Разширения, които променят настройките на началната страница и търсачката, без съгласието на потребителя, са станали много разпространени, точно като разширенията, които инжектират реклами в уеб страници или дори поставят злонамерени скриптове в социални медии", казват от Mozilla. Очевидно има някои големи проблеми със сигурността с разширенията, които преминават през уеб браузъра и Mozilla ще промени това.

Други актуализации се отнасят до промяна на технологиите вътре в самия Firefox. Подобно на Chrome сега Firefox ще промени работата с отделните раздели по такъв начин, че ако един раздел блокира, браузърът ще продъжли да работи нормално с останалите отворени раздели. Има и някои подобрения по сигурността, които идват с независимата работа на разделите във Firefox. Mozilla просто ще отдели браузъра и уеб съдържанието в две точки. Това може да доведе до използване на повече ресурси от системата като при Chrome, но има добър аргумент, че това е справедлив компромис за стабилност и сигурност.

Накрая Mozilla променя една своя основната технология, която се използва, за да се създаде Firefox. В резултат на това, разработчиците вече няма да бъдат в състояние да променят браузъра в такава дълбочина. Firefox дълго време беше по-адаптивен браузър, отколкото другите, но това създаваше и някои проблеми със сигурността и стабилността. В момента "добавките имат пълен достъп до вътрешността на Firefox", пишат от Mozilla.

Всички промени ще бъдат приложени през следващата година, като някои ще бъдат приложени и по-рано. Разширенията ще трябва да бъдат одобрявани след старта на Firefox 42, а във Firefox 43 ще започне и отделянето на разделите от уеб съдържанието. Дълбоките промени ще дойдат за около 12 до 18 месеца, считано от сега. За това време разработчиците ще трябва да преминат към новия метод на работа.

 

Прочетете още: Mozilla не е доволна, че Microsoft променя браузъра по подразбиране в Windows 10 

Тагове: