Android и Chrome OS са на прага на сериозна промяна, а с тях и целият технологичен пейзаж. Слуховете упорито твърдят, че Google съвсем скоро ще демонстрира нов лаптоп, който може да стане част от серията Pixel, подобно на предстоящите телефони на компанията. Най-забележителната характеристика на това устройство, което дори още не е показано официално и е познато само с кодовото име Bison, е, че то ще работи с напълно нова операционна система, базирана на комбинацията между Android и Chrome OS.

Тази хибридна платформа носи името Andromeda, а ние повдигаме мистериозната завеса за вас, за да научите всичко, което е известно за нея до момента.

 

 

А то наистина е доста вълнуващо

От известно време в кулоарите на технологичната индустрия се носи слухът, че Google работи по Android-Chrome OS хибрид. Още през миналата година The Wall Street Journal съобщи, че компанията има намерение да приобщи Chrome OS (операционната система, захранваща Chromebook лаптопите) в Android (най-популярната мобилна платформа в света). Същите тези източници твърдяха още, че вече от няколко години софтуерните инженери на базираната в Маунтин Вю, щата Калифорния, компания опитват да комбинират двете системи с цел да постигнат една унифицирана платформа, която да заработи от 2017 г.

Наскоро няколко медии съобщиха, че Google ще пусне хибридния лаптоп с кодовото име Bison през третото тримесечие на 2017 г., както и че още преди края на тази година ще видим нов 7-инчов таблет, направен от Huawei. Очакванията са и двете устройства да работят с нова операционна система на име Andromeda, както трябва да се нарича хибридът между Andorid и Chrome OS. Въпросният хибриден лаптоп трябва да представи възможностите на Andromeda при преносимите компютри и да съперничи на конкурентите с Windows и MacOS. Тъй като ще работи с Andromeda, новият лаптоп вече няма да бъде рекламиран като Chromebook. На своята годишна конференция през юни Google потвърди желанието си да предложи Android приложение за Chrome OS, което на практика означава, че ще можете да инсталирате приложение от Play Store на вашия Chromebook. Така скоро много популярни мобилни приложения, които обикновено вървят на смартфон или таблет, ще бъдат достъпни и през лаптопите. Andromeda обаче е напълно нова инициатива, различна от Android приложенията за OS. Точно обратното, тя ще бъде много по-мащабна платформа, при която функции на Chrome OS ще бъдат внедрени в Android.

 

 

Означава ли това, че Android е мъртъв?

Не, по-вероятно е Chrome OS – такава, каквато я познаваме – да е мъртва. Идеята на Google е, че Andromeda трябва да се лансира като лаптоп платформа, която съперничи на Microsoft и Apple. Интернет гигантът все още не е пуснал Chromebook Pixel за тази година, което означава, че е много вероятно самото понятие Chromebook да бъде изцяло изоставено и да се премине към Andromeda. Възможно е Google да демонстрира Andromeda по време на своето събитие на 4 октомври, но тогава със сигурност акцентът ще бъде върху Android продукти като телефоните Pixel, говорителя Google Home, рутера Google Wi-Fi, шлема Daydream VR и Chromecast Ultra. Компанията все още има доста работа с Andromeda, но към началото на 2017 г. би трябвало да видим първите устройства с новата операционна система. От този момент нататък Google ще се стреми да превърне Andromeda в напълно уеднаквена операционна система, която захранва не само лаптопи, но и таблети и смартфони.


Различна ли е Andromeda от Google Fuchsia OS?

Освен това се твърди още, че Google разработва още една операционна система, която се нарича Fuchsia, за която се предполага, че може да захранва умни устройства за дома. На този етап Fuchsia е просто един непрекъснато развиващ се код, който може да бъде открит на страницата на Google или в GitHub. Въпросният код представлява началото на напълно нова операционна система, но подробностите засега са минимални. Fuchsia е построена на базата на микрокернела Magenta, който е създаден за устройства, които изпълняват конкретна цел и не се нуждаят от цяла операционна система, като например рутер или часовник. Ето защо не е ясно дали Andromeda и Fuchsia са сходни или напълно различни.

 

 

Кога можем да очакваме големия анонс?

Още в края на миналата година The Wall Street Journal съобщи, че потребителите могат да очакват ранна версия на Android-Chrome OS хибрида, който днес наричаме Andromeda, преди края на 2016 г. Съвсем скоро пък вицепрезидентът на Google Хироши Локхаймер сподели в Twitter, че дори след години всички ще говорят за събитието на компанията, насрочено за 4 октомври. Това със сигурност означава, че ни очаква нещо много интересно – възможно ли е да видим за пръв път Andromeda?  

Виж още: Google работи върху нов Pixel лаптоп?

Тагове: