Няколко часа след като Samsung обяви плана си за пускане на ежемесечни OTA актуализации за сигурността на Android устройствата си, Google обяви почти същата стратегия.

 Стартирайки от тази седмица, Nexus устройствата ще получават редовни OTA актуализации всеки месец, фокусирани върху сигурността, в допълнение към обичайните актуализации на платформата. Google не посочва изрична причина за стартирането на тази практика, но отново можем да си припомним новината за лесното хакване на Android устройства чрез обикновено MMS съобщение.

Първата актуализация за сигурността на Nexus устройствата вече се разпространява и тя засяга следните модели: Nexus 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и Nexus Player. Google обещава да пусне същите кръпки по сигурността за широката публика чрез Android Open Source Project (AOSP).

Поддръжката на Nexus устройства остава непроменена: "Устройствата ще продължат да получават големи актуализации в продължение на поне две години." Google също цитира любимата си статистика за Android сигурността: "По-малко от 0.15% от устройствата имат потенциално зловреден софтуер."

Тази инициатива на Google е сериозна заявка за гарантиране на сигурността на Android потребителите, което ще им даде едно по-голямо спокойствие. Актуализациите за сигурността ще се доставят веднага и определено не трябва да бъдат блокирани или забавяни от мобилните оператори.

Ежемесечната актуализация за сигурността не е точно навременна, но това е едно огромно подобрение спрямо предишната система, при която потребителите не знаеха кога устройството им ще бъде закърпено. Samsung и Google вече направиха правилната крачка, а сега остава и другите OEM производители да се включат в инициативата. А ние само си викаме "Дано"!

 

Прочетете още: Очакват се два Nexus смартфона през 2015 г. - един нормален и един с 3D Project Tango камера