Ако се върнем едва година назад, ще видим точно колко огромен път е извървял гласовият асистент в Android. Google Now постоянно се развива, а от вчера поддържа още няколко интересни гласови команди. За да бъдем точни, те са девет, съобщават от Gizmodo.

Случвало ли ви се е да искате да пуснете фенерчето на телефона си, но да нямате свободна ръка? Сега това може да стане чрез простата команда „Ok, Google, turn on the flashlight” (пусни фенерчето). Разбира се, тук важи и обратното – ако използвате фразата turn off, ще изключите фенерчето. Друга функция, която можете да контролирате само чрез глас, е включването и изключването на Wi-Fi или Bluetooth връзката. И при трите команди на дисплея ще бъде визуализирана и възможност за включване/изключване чрез натискането на бутон.

Следващата нова команда ще прочете последните ви пет SMS съобщения, които ще бъдат визуализирани и на екрана - достатъчно е да кажете „Read my messages” (прочети съобщенията ми). Когато асистентът отвори съобщенията, ще ви попита дали искате да ги прочете по ред или да премине към следващото. От тук, след като чуете съобщението, можете да му отговорите или да преминете към последващато от списъка.

 

 

Google Now може да отваря програми чрез командата „Open (името на приложението)", но това работи само при някои от най-големите и популярни приложения. С командата „Open (име на сайт)“ отваряте директно онлайн страницата, до която искате да достигнете, а с „Open camera” зареждате приложението за снимане. Ако искате да отворите приложението, готово да прави клип, кажете „Record Video”. „Play Music” ви отвежда към произволно радио от Google Play Music, а с командите „Send a text” и „Make a call” започвате да пишете съобщение или да търсите контакт, с който да осъществиет разговор. Нагласянето на аларма става много лесно чрез командата „set an alarm”, а бързият достъп до настройките на нивото на яркост на дисплея и нивата на звук е чрез „mute volume” или „lower brightness”. За да работят всички тези команди, преди това трябва да кажете "Ok, Google".

 

Използвате ли често Google Now за гласови команди?

Добре дошли в бъдещето: пълната роботизация на армията