Горещата новина тази вечер е, че Google най-сетне разкри своята софтуерна концепция за умен часовник, Android Wear, и както очаквахме тя прилича много на Google Now т.е. тя е версия, оптимизирана за малки устройства като умните часовници, разбира се.

Повечето от нас, които живо се интересуваме от технологии, ни се случва рядко да оставаме без смартфон под ръка. Тези мощни джобни суперкомпютри ни държат свързани със света и хората, които обичаме. За добро или лошо ние сме само в началото и едва сме одраскали повърхността на това, което е възможно да произлезе от мобилните технологии.

Говорейки за умни устройства, то следващия бум при тях определено се случва около wearables (букв. носещите се). Ето защо хората са толкова развълнувани да започнат да използват ново поколение умни продукти, които разбират контекста на света около нас, с които ще могат да си взаимодействат лесно и ефективно и само с един поглед или изречена дума.

 

 

Android Wear: Информация, която се движи с вас


Android Wear е един проект, който „доставя“ Android до wearables устройствата, а Google естествено започва с умните часовници. Компанията отива далеч по-напред от това просто действие да ви каже, колко е часът. Google ще пусне серия от нови устройства, заедно със специален каталог от приложения за тях.


Полезна информация, когато имате нужда от нея най-много:


Android Wear ви показва информация и предложения, от които се нуждаете, точно тогава когато имате нужда от тях. Голямото разнообразие от Android приложения означава, че ще получите най-новите публикации и актуализации от любимите си социални мрежи, чат съобщения, уведомления, новини, фотографии и други.


Преки отговори на вашите въпроси, изречени на глас:


Просто кажете вълшебните думички "Ok Google" и задайте въпросите си на глас. Изпратете текстово съобщение, направете резервация в ресторант или настройте аларма.


Възможност за по-добро наблюдение на вашето здраве и физическа активност:


Вашите любими фитнес приложения ще са свързани с Wearable софтуера на Google и ще могат да ви дадат информация в реално време.


Вашият ключ към мулти-ерканния свят:


Android Wear ви позволява да имате достъп и контрол над други устройства, от китката ви. Просто кажете "Ok Google", за да пуснете музикален плейлист на телефона си, или пуснете любимите си филми на вашия телевизор. Възможностите са огромни и ние сме нетърпеливи да видим, какво още ще създадат разработчиците.

 

Информация за разработчици:


Ако сте разработчик, то трябва да знаете, че има нов раздел за Android разработчици, фокусиран основно върху wearable устройства developer.android.com/wear. От днес, можете да изтеглите „Developer Preview“, с който да изградите поддръжка за вашите съществуващи или бъдещи приложения за устройствата с Android Wear.

 

 


Android Wear вече работи с много приложения доста добре, но скоро се очакват още повече ресурси (APIs) за разработчици. От Google вече работят в тясно сътрудничество с няколко големи производители на потребителска електроника, включително Asus, HTC, LG, Motorola и Samsung, производители на чипове Broadcom, Imagination, Intel, MediaTek и Qualcomm. Както и с модни марки като Fossil Group, за да ни донесат часовници, задвижвани от Android Wear по-късно тази година.

„Ние винаги търсим нови начини да помогнем на хората, чрез технологиите, за да живеят живота си по-лесно и това е просто още една стъпка в това пътуване. Ние искаме да извлечем максимума от многобройните екрани, които използвате всеки ден, независимо дали те са в колата, в джоба ви или скоро, на китката ви“, каза Сундар Пичай, SVP на Android, Chrome & Apps.


Google Glass — бъдещето на готвенето?