Навигацията не е това, което беше

В случай че не си спомняте откъде започна ерата на персоналната навигация, то сигурно ще ви е интересно да научите, че това се случи много преди появата на смартфоните. Като изключим черно-белите преносими уреди, които се използваха предимно от офроуд ентусиасти и показваха нещо, което дори не наподобяваше карта, то първите устройства, които предлагаха достатъчно използваем начин да разберете къде сте, бяха т.нар. PDA – джобни компютри с тъч екрани. За да ги използвате, трябваше да разполагате със стилус и външен GPS приемник – с кабел или с Bluetooth. Приемането на GPS сигнал по това време – някъде преди 10 години – можеше да покаже местоположението ви на картата, и то с достатъчно голяма точност. И тъй като картите тогава в по-голямата си част бяха просто растерни изображения, липсваха каквито и да е възможности за навигация до желаната дестинация. Но пък с малко повече фантазия човек можеше да се ориентира навсякъде, и то без да ползва неудобните или неактуални хартиени карти.

Още тогава не беше трудно да се предскаже накъде ще тръгнат хардуерът и софтуерът на бъдещите мобилни устройства и с появата на векторни карти се появи и истинската мобилна навигация. За съжаление в България трябваше да почакаме появата на достатъчно точни и подробни карти, но това вече е факт и можем да избираме между наистина силни конкуренти.

Текст: Слави Славчев

 

Плюсове и минуси на смартфон навигацията

Напредването на мобилните технологии ни осигури една много важна възможност – наличието на GPS приемник във всеки смартфон, произведен през последните години, ни дава удобството да се придвижваме до всяка желана дестинация и да търсим интересни места около нас, без нужда от закупуване на специализирано устройство.

 

Дори да не пътувате много често, винаги е добра идея да имате приложение за навигация подръка – ще ви спести много време и излишно лутане.

 

Тук трябва да направим малката уговорка, че ако искате да използвате смартфона си в колата, най-добре да се снабдите с подходяща стойка за закрепването му на предното стъкло или таблото, за да можете да шофирате, докато удобно следвате инструкциите на навигационната програма. Обикновено това означава и закупуването на зарядно устройство за автомобил, защото батерията на смартфона ви няма шанс да издържи дълго, когато са включени GPS приемникът (обикновено и достъпът до интернет), дисплеят на висока яркост и високоговорителят.

Като минуси на това решение можем да споменем няколко фактора:

► Телефонът ви често е изложен на пряка слънчева светлина, което води до допълнителното му за­гряване и дори прегряване.

► Дисплеят на вашия смартфон може да е по-малък от този на актуалното поколение системи за навигация (5 до 7 инча).

► Вграденият GPS приемник обикновено е по-малко чувствителен от този на специализираните устройства, което може да доведе до загуба на сигнал във важен момент.

► При входящо позвъняване навигацията прекъсва и това може да ви обърка.

► Самостоятелните GPS навигатори винаги използват предварително записани карти, докато при много от приложенията за смартфони се нуждаете от връзка с интернет за изтеглянето им. За сметка на това те винаги са възможно най-актуални.

 

Основни разлики между приложенията за мобилна навигация

Класификация на приложенията за мобилна навигация за най-популярните мобилни операционни системи може да се направи на база цена и работа с картите. Има немалко приложения, които са напълно безплатни и като нищо могат да ви свършат работа, ако пътувате предимно в собствената си страна и не търсите често така наречените POI (Points of Interest) – интересни обекти. За тях ще стане дума малко по-долу.

Друг признак, по който приложенията за мобилна навигация се различават, е по това, как боравят с карти. В състава на много от платените приложения влизат карти за определен регион (най-често цял континент). Това са т.нар. offline карти, които изтегляте от интернет. Те се съхраняват на флаш картата и в паметта на устройството и ви спестяват нуждата от постоянен достъп до Мрежата, което е доста изгодно, ако сте в чужбина. Останалата група от приложения за навигация разчитат на постоянен онлайн достъп, за да изтеглят тази част от картата, която ви е нужна. Предимството тук е, че не жертвате много от паметта на телефона си за карти, които може и никога да не влязат в употреба. Освен това винаги теглите най-актуалните налични такива.

 

Ако смятате да купувате приложение за мобилна навигация, проверете внимателно карти за кои държави са включени в пакета. Същото важи за POI, 3D обектите, камерите за скорост и информацията за трафика в реално време.

 

При някои от предложенията, използващи offline карти, има и уловка. Първо, за да се сдобиете с карти за друг регион, трябва да платите допълнително. Обикновено интересните обекти (POI) се таксуват допълнително. Второ, актуализацията на картите невинаги е безплатна – тя или е ограничена за определен период от време, или изобщо не се предлага безплатно. Но пък има и приложения, при които ъпдейтът не се заплаща за целия период на използването им.

Всички изтъкнати аргументи потвърждават, че трябва да се направи внимателен избор сред актуалните предложения за навигационен софтуер, особено ако говорим за платен такъв.

Ето и кои са най-популярните програми за навигация, които можете да използвате на смартфона си.

 

Безплатни програми за навигация

► Google Maps

Най-вероятно вече имате това приложение в Android телефона си, а дори потребителите на iOS могат да си го свалят. Като всичко, с което са се захванали самите Google, и картите им се развиват бързо и получават все повече възможности. Приложението предлага различни екстри по отношение на визуализация­та (напр. сателитен изглед) и откриване на интересни места наоколо – при това със снимки и отзиви на други потребители. Голямата екстра, която рядко ще откриете при другите програми за навигация, е режимът Street View, който в максимална степен ви ориентира за реалния изглед на дестинацията, която търсите.

 

 

И макар Google Maps да предлагат гласова навигация стъпка по стъпка, то има още какво да се желае по отношение на точността на картите и намирането на адреси, както и относно екстрите при шофиране – липсва сигнализация за камери за скорост например. (Свали за: Android и iOS)

► Nokia HERE

Ако сте имали смартфон Nokia, със сигурност сте оценили по­дробните и точни карти, както и добре работещата навигация. За съжаление можете да се възползвате от картите на Nokia само на смартфони с Windows Phone/8. Засега… Последните новини са, че скоро картите ще бъдат предложени и за устройства с Android и iOS. Чакаме ги с нетърпение!
Корекция: Бета версия на Nokia HERE вече е достъпна за Android устройства. Можете да я откриете тук.

► Waze Social GPS Maps&Traffic

Това е доста любопитно приложение за навигация, при това напълно безплатно. Освен че може да ви даде инструкции как да стигнете до дадено място, то предлага и активно взаимодействие между потребителите – получавате информация в реал­но време къде има проблемни зони по пътя, камери и патрули за контрол на скоростта, че дори и евтини бензиностанции. Както се досещате, Waze активно ползва интернет връзка, но пък предлага и интересната опция да изпращате информация на приятелите си след колко време се очаква да достигнете целта си.

 

 

Всичко звучи много хубаво, но обратната страна на медала е, че споделяте доста лични данни, за които не може да се каже, че са добре защитени.

Предлага се за Android, iOS и Windows Phone/8. Можете да изпробвате уеб версията тук.

► NavFree

Когато научите колко много предлага NavFree, със сигурност ще се изненадате, че това е напълно безплатно приложение. Класическата гласова навигация е представена на красиви HD карти и може да работи дори когато сте офлайн. Полезни екстри са възможността за превключване в пешеходен режим, търсенето на обекти от FourSquare и интеграцията на Google Street View. Ентусиастите могат дори да допринасят за актуализацията на картите, така че да ги направят още по-добри.

Това, което се заплаща, е информацията за трафика в реално време и локациите на камерите за скорост, както и навигацията с „гласове на известни персонажи“, но изглежда справедливо да е така. Предлага се за Android, iOS и BlackВerry.

 

Платени програми за навигация

Това е „тежката категория“ на навигационните приложения. За тях ще се наложи да бръкнете в джоба си, но пък можете да очак­вате всички екстри и наистина актуални карти, които редовно се актуализират. Макар всичките да предлагат трафик информация в реално време, тя изисква допълнителен абонамент и за съжаление все още не се предлага за България.

► Sygic

Една от най-популярните офлайн програми за навигация, която се справя добре с търсенето на адреси и в България. Сред достойнствата и са лесният за работа интерфейс, добрата визуализация на основните параметри при движение и приятните гласови напътствия. Освен това Sygic постоянно визуализира разрешената скорост на движение и деликатно сигнализира при превишаването й. Полезна екстра е и динамичната визуализация при промяна на ограничението на скоростта, което ви очаква.

 

Ако често шофирате и пътувате в чужбина, най-добре заложете на платено приложение, с включен ъпдейт на картите и голяма база данни от интересни и полезни точки (POI).

 

Интересна е възможността да използвате смартфона си като head-up дисплей, който прожектира информацията директно на предното стъкло нощем. Използва карти TomTom за целия свят и предлага безплатна актуализация. Предлага се за Android и iOS. Цената на версията Eastern Europe е 34.99 евро (49.99 евро за цяла Европа).

► Navigon

Още един от лидерите на пазара, което не е случайно за продукт на Garmin. Списъкът от възможности е доста внушителен, но това, което потребителите ще оценят, са точните и подробни карти, голямата база данни от интересни места (POI), лесният избор на маршрут от предложените алтернативи и възможността да стартирате навигацията като пешеходец само с един клик – много полезно, когато сте на разходка из непознат град.

Navigon се отличава още с функцията Reality View Pro, която използва камерата на смартфона и наслагва навигационна информация директно върху живата картина.

Предлага се за Android, iOS и Windows Phone/8. Цените започват от 39.95 и достигат 89.95 евро. Ъпдейтите на картите и камерите за скоростта също не са никак евтини – съответно 99.00 (за 2 г.) и 29.95 евро (за 1 г.).

► CoPilot

Това е приложение, което е по-малко познато в България и причината е, че то не предлага толкова подробна карта, както и информация за ограниченията на скоростта за нашата страна. Въпреки това CoPilot разполага с всички съвременни функции, вкл. възможност за изговаряне на имената на улиците, по които трябва да се движим, както и интеграция с услугите за локална информация Google Local Search, Yelp и Wikipedia. При това можете да споделяте местоположението и дестинациите си директно чрез Facebook и Twitter.

Ако често пътувате в чужбина, CoPilot заслужава вашето внимание заради сполучливия си интерфейс, високото ниво на възможности за планиране на маршрут, изчисляване на разходите за пътуване и търсене на POI. Предлага се за Android, iOS и Windows Phone/8, Windows XP/7. Цената с карта за цяла Европа е 44.99 евро.

Кое приложение използвате вие?