iOS 9 последва OS X El Capitan в първия ден на WWDC. С ъпдейта Apple анонсира обновена версия на Apple Pay, повече възможности за Siri и няколко нови приложения.

Passbook вече се нарича Apple Wallet. Apple Pay работи с повече магазини от всякога и се поддържа от повече приложения, сред които е Pitnterest. Скоро очакваме и поддръжка във Великобритания, включително с новия Apple Pay терминал на Square.

Proactive Assistant е пакет от функции, който разпознава ралзични действия и предлага или стартира приложения. Смартфонът може да ви предлага приложението, което използвате всяка сутрин, след като се събудите, автоматично, свиквайки с вашите навици. Свързването със слушалки стартира плеъра например.

Siri поддържа връзка с приложения, което позволява по-бързо откриване на информация, резервиране на билети и други. Maps включва нов режим, който показва маршрути с градски транспорт в градовете с публично достъпен трафик.

News е приложение, напомнящо Flipboard и Facebook Paper. То позволява да добавяте различни източници на новини и статии и да ги четете, без да отваряте браузъра. Apple демонстрира специален формат за News статии, които изглеждат впечатляващо, но не е ясно дали се базира на уеб технологии или не. iPad вече поддържа мултитаскинг с две приложения на един екран. Налични са два режима: Pinned и Split, съотношенията могат да се променят.

iOS 9 ще бъде налична през есента и ще поддържа всички устройства, които поддържа и iOS 8: всички iPhone-и до iPhone 4s, всички iPad-и до iPad 2. Езикът за програмиране Swift има нова версия с много разширени възможности и - учудващо - отворен код.

Тагове: