Използването на Microsoft Office на сензорен екран ще стане много по-лесно благодарение на новата версия, представена на Build конференцията в Сан Франциско. Елементите в новият Office са създадени около използването на сензорни екрани, нещо, което липсваше при предишните версии.

Новата версия, която Microsoft нарича "визуализация на работа в прогрес" прилича доста на разкритата преди седмица версия за iPAD. Отгоре виждаме изчистена лента с основни инструменти за работа с текст, а отдолу остава повече свободно място за визуализиране на самите документи. Бутоните в лентата с инструменти са достатъчно големи и раздалечени един от друг, за да са удобни за натискане при работа с пръсти. Известният "Ribbon UI" на Microsoft все още е тук, но той е бил леко преработен, за да пасва на новите взаимодействия с докосване. Разбира се, добавено е и мащабиране, чрез жестове, както и изскачащи контекстуални менюта за промяна на вашите документи.

Въпреки че осмата версия на Windows донесе възможност за работа чрез сензорни екрани, още през октомври 2012г., Microsoft не бяха създали версия на Office, съобразена с осмицата, досега.

В същото време днешните Office новини са обвързани с друго значимо нещо: универсалните приложения за Windows. Благодарение на нова функция за Microsoft разработчиците, новата версия на Office ще бъде налична за всички от семейството на Windows. Това означава, че новият Office ще дойде не само за Windows лаптопи и таблети, но също така и за Windows телефони.

Office винаги е бил една от най-големите звезди на Microsoft, а с новата си версия той ще улесни още повече потребителите на Windows. За съжаление, Microsoft не казаха кога ще бъде пуснат Office като финален продукт, но от това, което виждаме, софтуерът изглежда е в доста напреднал етап, така че е много вероятно Microsoft да го пусне в някакъв момент тази година.