Очаквахме с интерес този ден, тъй като искахме да видим посоката, по която ще поеме следващата версия на операционната система на Microsoft – Windows. Изненадите започнаха още с името. Въпреки че кодовото наименование беше Windows Threshold, а най-логичното предположение беше Windows 9, от Microsoft са решили, че скокът спрямо версия 8 е твърде голям и са прескочили реда – новата версия се нарича Microsoft 10.

Софтуерният гигант описва версията като „най-всеобхватната платформа“, а целта е тя да предложи еднакво добро потребителско изживяване на огромен набор от устройства – независимо дали управлението е чрез докосване (тъчскрийн) или мишка/клавиатура. Джо Белфиоре, вицепрезидент на отдела за операционни системи, коментира, че новият Windows ще бъде познат на потребителите, които използват седмицата, а преминаването им към новата версия ще бъде максимално лесно. Нещо, което 8 не успя да направи. „Искаме потребителите, които използват Windows 7, да се чувстват сякаш са карали Toyota Prius, а сега, с Windows 10, се возят на Tesla”. Тези думи трябва да покажат, че точно както Prius беше едни от автомобилите, които въведоха по-масово хибридите, така Tesla ги развива и сериозно подобрява. 

„Windows 10 ще предложи правилното изживяване, с точното устройство и в правилния момент“, добави Тери Майерсън, също част от отдела, отговарящ за операционните системи. „Новата версия ще работи на най-широк кръг от устройства“. Очаквани уникално потребителско изживяване според устройството, което използваме.

 

 

Ако трябва да определим най-общо както точно е Windows 10, това е умела комбинация от предишните две версии, подплатена с някои новости. Metro и традиционното Start меню са комбинирани. По този начин екранът не се окупира от голяма мрежа с плочки, което ще е удобно за потребителите, които използват системата с клавиатура и мишка. Живите плочки (Live Tiles) са все още тук, но размерът им може да се променя, за да бъдат по-удобни. Целта е всеки елемент да бъде максимално удачен и да се слива с цялата среда – не трябва да има функции, които изглеждат като „лепнати“, ако използвате различен тип контрол (тъч или клавиатура/мишка). „Искаме да избегнем двойнствеността. Искаме PC потребителите да се чувстват в познати води“, добавя Белфиоре.

 

Комбинираното Start меню


В Start менюто е налична нова универсална търсачка, която показва резултати и от интернет. Task View трябва да подобри работата с повече приложения едновременно. Самата функция, по думи на The Verge, които иамаха представител на събитието, наподобява Expose от OS X. Явно това е известно и на Microsoft, тъй като хората на софтуерния гигант признаха, че това не е нещо, което ще разтърси света на операционните системи, но е нещо, което ще увеличи продуктивността на потребителите. Най-общо Task View показва всички приложения, които работят в момента, за да може по-бързо да бъде избрано нужното.

 

Task View

 

Промяна има и в командния прозорец, който вече поддържа функцията копиране и поставяне (Ctrl+V). Snap Assist позволява прехвърляне и комбиниране на приложения от различни десктопи (можете да работите с различни приложения в разлини десктопи), в които сте отворили програми.

Въпреки че са взети мерки, които да направят работата с клавиатура и мишка по-удобна, това не означава, че потребителите, почитатели на тъчскрийна, са пренебрегнати. Charms се завръща, но с подобрения. Microsoft въвежда и режима Continuum, който ще направи работата с хибриди (таблет и лаптоп) по-лесна. „Получавате устройство, което работи с простотата на таблет, но бързо може да се трансформира в добре познатото ви PC, когато говорим за потребителско изживяване“, добавя Белфиоре.

От утре е началото на Insider Program, която ще позволи на най-ентусиазираните потребители да тестват Windows 10 преди всички останали, които ще трябва да изчакат до 2015 година. Тогава се очаква операционната система на Microsoft да е достъпна за всички потребители.

 

 

Белфиоре и Майерсън не разкриха повече подробности дали Windows 10 ще е безплатен ъпгрейд, а ако не е – колко ще струва. На въпрос свързан с интересното име (прескачане на числото 9), представителите на Microsoft само казаха, че когато разгледаме новата операционна система, ще разберем, че името е много точно. Очевидно визират промените, които са толкова важни, сякаш прескачат едно ниво. Windows 10 ще бъде и следващата версия на мобилната операционна система. Самата разработка е започнала от най-малките към най-големите устройства, за да работи максимално добре на всяко едно от тях. Представената демо версия беше относително кратка, така че се надяваме, че в идните дни ще имаме повече информация, когато бъде пусната Preview версията.