Най-вероятно сте чували за облачната услуга pCloud, разработена от швейцарска компания със сериозно българско участие. Тази седмица pCloud проведе интересна пресконференция у нас, на която разкри съвременните тенденции в облачните услуги и демонстрира как ще изглежда дигиталното ни бъдеще.

„92% от световната информация днес е генерирана през последните 2 години!“, коментира Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud. „Дейта сториджът расте 4 пъти по-бързо от световната икономика. Съхранението на този обем информация започва да става все по-трудна задача – както за хората, така и за бизнесите. Нашият силен български екип работи в посока на това не само да предоставя решения за съхранение на данни, но и тези данни да бъдат на най-сигурното място.“

 

Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud


Облачните услуги на компанията предлагат съхранение на поверителни данни, информация и файлове на едно място, като достъпът до тях е възможен от всякакви устройства, всеки смартфон или компютър. Услугата е така проектирана, че сигурността е равна на това всеки файл да има поне по 5 копия, а потребителят може да достъпва файловете си чрез мобилно, уеб и десктоп приложение. От pCloud дори обявиха, че вече имат над 2,5 милиона регистрирани потребители за по-малко от две години, а амбицията на г-н Зафер е през 2016 година потребителите да са 20 млн.

Интересно е, че от компанията са толкова сигурни в сигурността на услугите си, че отправиха предизвикателство към хакерите от цял свят: „От днес започва да тече срокът от 3 месеца за разбиване на иновативната услуга pCloud Crypto, с която компанията гарантира сигурността на файловете на потребителите си. За пръв път се обявява хакерско предизвикателство на реална база, а не на специално създадено копие. pCloud дава награда от 20 000 щатски долара на хакера, който успее да пробие максималната ни защита.“

 

 

С криптирането client-side encryption (криптиране „от страната на клиента“) поверителните данни са заключени в Crypto папка и клиентът е единственият, който има паролата за папката. А чрез политиката на zero knowledge privacy (нулево ниво на информираност) нито компанията, като доставчик на услугата, нито който и да било друг освен самият потребител, има достъп до заключените файлове.

 

Ще се включите ли в надпреварата?